Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Álomnyaralás a Costa Concordián

KR costa 1Vajon ki ne ábrándozott volna még egy luxus óceánjárón töltött nyaralásról, amelynek csodás kikötőkből tett felejthetetlen kirándulásokkal tarkított a programja?

KR costa 2Sokak számára azonban nem elérhető ez a vágy, hiszen rengeteg pénz kell hozzá. Vagy óriási szerencse. Pataki Imréné Beának és férjének Fortuna tett lehetővé egy ilyen élményt, mégpedig a Costa Concordia fedélzetén, mely ez év elején tragikus balesetéről híresült el világszerte.
2008-ban az alig hároméves hajó még biztonságban rótta a mérföldeket a Földközi-tengeren. A Füles rejtvényújság egyik többfordulós rejtvényének megfejtői ebben az álomnyaralásban bízva adták postára a megfejtéseket, de 12 ezer emberből csupán egy szállhatott fel másodmagával a luxushajóra. A tiszaújvárosi tanárnő és párja.


- Mióta nyugdíjba mentem, van időm arra, hogy rejtvényeket fejtsek, és be is küldjem a megfejtéseket – kezdi az élménybeszámolót Bea. – Nyertem már könyveket, kisebb háztartási gépeket, utalványokat, de alig hittem a fülemnek, amikor az újság szerkesztőségéből felhívtak, és közölték a hírt, hogy én nyertem a hajóutat. Óriási izgalommal és nagyon tudatosan készültünk a férjemmel az egyhetes nyaralásra. Tanulmányoztuk az útvonalat, a látnivalókat, hiszen a savonai felszállásunkat követően érintette az utunk Barcelonát, Palma de Mallorcát, Tuniszt, Máltát, Palermót, és egy római kirándulás is szerepelt a programban. Éjjel hajóztunk, reggel kikötöttünk egy-egy városban, és fantasztikus kirándulásokat tettünk.


- Milyen volt maga a hajó?
- Pompázatos. 12 szinten a szálláshelyek és lakosztályok mellett színház, több medence, játéktermek, tánctermek, sportpályák, valóságos sétálóutca volt kialakítva. Minden nap előadásokat láthattunk a vacsora előtt, tulajdonképpen egy úszó kisváros benyomását keltette a hajó.


- Az idén bekövetkezett tragédia ismeretében jogos lehet a kérdés: biztonságban érezték magukat?
- Teljes mértékben. Fel sem merült bennünk a gondolat, hogy bármi baj történhet. Minden felszálló alapos felvilágosítást kapott arról is, hogy probléma esetén mi a teendő, ismertették a menekülési útvonalat, illetve hogy hogyan kell a mentőcsónakokat igénybe venni. De ez abszolút formaságnak tűnt. Egy pillanatig sem fordult meg a fejünkben, hogy ez a fényűző monstrum elsüllyedhet, épp ezért teljes döbbenettel hallgattuk a híreket ez év elején a katasztrófáról.


Bea és férje azóta nem csak a felejthetetlen luxusúton készült fotókat és emlékeket őrzi, hanem a hajó elsüllyedéséről szóló tudósításokat is.
- Meggyőződésem, hogy egy szigetet rossz útvonalon került meg a hajó – veszi át a szót a férj – mi nem arra mentünk. Hihetetlen, hogy egy ekkora vagyon megsemmisülését emberi gondatlanság okozhatta. A 3800 utast ezerfős személyzet szolgálta ki, maximális odafigyeléssel és szervezettséggel. Csak felsőfokban lehet beszélni az infrastruktúráról, a szolgáltatások színvonaláról. Valóban a luxust érezhette minden egyes utas.


- A városlátogatások közül melyik volt a legemlékezetesebb?
- Nehéz választani – néz egymásra kissé tanácstalanul a házaspár. – Barcelonában a rengeteg látnivaló, Palermoban a gyönyörű templomok, Máltában a lovagi, ókori római hangulatot idéző épületek nyűgöztek le minket. De fantasztikus volt látni Karthago romjait is. Egy hét alatt annyi élményt kaptunk, hogy túlzás nélkül mondhatjuk, még hónapokig tartott, hogy mindezt feldolgozzuk. Szinte biztos, hogy életünk legvarázslatosabb nyaralását töltöttük a Costa Concordián, pedig volt szerencsénk elég sokat utazni Európában.


- Idén merre vezet az útjuk?
- Leginkább a kiskertbe – nevet Bea. – A kertészkedés mellett továbbra is fejtem a rejtvényeket, ki tudja, milyen meglepetéseket tartogat még a szerencse? Egy biztos, én már nem adok fel megfejtéseket azzal az érzéssel, hogy: á, úgyis lehetetlen, hogy engem sorsoljanak ki annyi ember közül.

 
Tokaji Edit


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477