Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Gázos az épületek gázbiztonsága

KR egyes gazÖtödik éve kötelező az épületek - lakások és intézmények - gázbiztonsági vizsgálata. Városunkban először az intézmények felülvizsgálata történt meg, de mintegy egy éve a társasházak átvizsgálása is elkezdődött. Eddig 15 társasház esett át a folyamaton. A kép korántsem biztató. - Még körülbelül 45 társasház vár arra, hogy elvégezzük a vizsgálatot - mondta Orosz László, gázrendszer műszaki-biztonsági felülvizsgáló -, azonban az már most kijelenthető, a lakások szinte mindegyikében találtunk olyan hibát, ami biztonsági kockázatot hordoz magában.
Ezt úgy kell érteni, hogy a gázkészülékeket, melyek a kényelmet hivatottak szolgálni, a vizsgálatok szerint vagy hely-
telenül helyezték üzembe - ennek nem egy esetben a hozzá nem értő "szakember" lehet az oka, aki hibásan végezte el a bekötést -, illetve a rendszerek kora miatt sok esetben a meghibásodások is komoly veszélyt jelentenek. Ezek egy része azonnali javítást kívánt, de voltak olyanok, is melyek csak a későbbiekben orvosolandóak.
- A vizsgálatok során azt is felmérjük, hogy elegendő-e az égéshez szükséges levegő beáramlása - mondta Orosz László. - A régi gerébtokos ablakokat sok helyen ugyanis kicserélték, azonban a légbeeresztőket több esetben nem szerelték be és így az égéstermékek nem tudják elhagyni a zárt teret, a lakást. Ez komoly kockázatot jelent.
A légzéshez szükséges oxigén hiányán kívül rákkeltő anyagok is keletkezhetnek az égés során, ezek kivezetése nagyon fontos. A lakásokon túl a társasházak közös rendszereit, többek között a bekötést és az ehhez tartozó gázvezetéket is vizsgálják. Itt egészen elképesztő dolgokat találtak. Az elmúlt héten például a hat vizsgált társasházból háromnál komoly problémát tártak fel.
- Általában az épületek alapvezetékeinél van probléma - mondta a felülvizsgáló. - A három házból az egyiknél a hegesztési varratnál szivárgott a gáz. Ezt a Tigáz azonnal kijavította, a másik két épületnél komolyabb beavatkozás szükséges.
A Szederkényi út és a Bethlen Gábor út egy-egy társasházában kedden folytak komoly munkálatok. Ezeken a helyen egész napra kizárták a gázt és úgy javították a hibákat. A legnagyobb problémát a korrózió okozza. A rozsdától elgyengülő csővezeték akár robbanást is okozhat, ha nincs cserélve vagy idejekorán karbantartva. Ennek ellenére nagy a lakosság ellenállása.
- A lakosok nem ismerik a szabályokat, a legtöbb esetben úgy fogadnak, hogy eddig is jó volt, most miért vizsgáljuk - számol be tapasztalatairól Orosz László. - Azt is mondják, hogy szakember szerelte be a készülékeket és akkor az úgy jól van. De nem mindegy, hogy milyen az a szakember.
A gázkészülékek beszerelését ugyanis csak arcképes igazolvánnyal erre feljogosított személyek végezhetik. Ám sokan mondják, ők értenek hozzá, bekötik a tűzhelyet szabálytalanul és ami ennél is fontosabb, balesetveszélyesen.
Egy lakásnak, amennyiben nincs javítanivaló 2000-2500 forint a vizsgálati díja. Ez az összeg csekély ahhoz a veszélyhez képest, amit egy hibás készülék jelent. Nem érdemes kockáztatni.


b.k.

KR gaz 2KR gaz 1


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477