Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Kutatás és alkotás

KR restaurator 1Alkotások, melyeken keresztül bepillantást nyerhetünk az elmúlt század művészetébe. Alkotások melyeken nem a több száz éves festékek nyomai láthatóak, de mégis; méretre, színre, formára és ecsetvonásra ugyanolyanok, mintha azt Munkácsy vagy Michelangelo festette volna.  Hutóczki Viviennek, a Képzőművészeti Egyetem restaurátorművész szak hallgatójának festményei, grafikái a Derkovits Kultu-
rális Központban láthatók.

Számomra a restaurátor nem csupán az az ember, aki kijavítja a hibákat. Művész és régész is egyben.  Ahhoz, hogy egy festményt vagy freskót a lehető legtökéletesebb módon tudjanak helyrehozni vagy épp lemásolni, komoly kutatómunka szükséges. Nem elég ismerni az alkotót, a múltját, életét, munkásságát. Az adott alkotás legutolsó pigmentjeit is elemezni kell, hogy a restaurátorok tökéletes munkát végezhessenek a jövő számára.
Hutóczki Vivien mindigis szeretett rajzolni, de elmondása szerint középiskolai tanára vezette erre a pályára. - Ehhez a munkához nagy precizitás szükséges. Én mindig is szerettem a pontos, aprólékos munkát – mondta Vivien, aki kiváltságosnak érezheti magát. Sokan hosszú éveken keresztül küzdenek azért, hogy bekerülhessenek a  Képzőművészeti Egyetemre. Ő viszont már a második próbálkozás után felvételt nyert, így szeptemberben harmadéves hallgatóként a freskó és a secco tanulmányozásával ismerkedhet majd meg öt csoporttársával együtt. A rajz mellett kitűnően kell ismerni a kémiát. A műtárgyakon lévő anyagokat analizálni kell, van hogy mikroszkóp vagy épp röntgenfelvétel segítségével. Csak az adott kor, alkotó, annak munkásságának, életének pontos ismeretét követően kezdődhet el a festő-restaurátor munka. A tanoncok megtanulják az aranyozás technikáját is. Ki gondolná, hogy ehhez az igen nehéz és bonyolult eljáráshoz még pálinka is kell?! Hutóczki Vivien persze nem csak az iskolában, hanem a családban és a baráti körben is kamatoztatja tehetségét. Rengeteg fajátékot készít, felújítja, megtisztítja a régi tárgyakat, de volt már, hogy egy fénykép eredetvizsgálatát kérték tőle. És hogy mi is lehet egy restaurátor álma? Mi lehet a szakmai csúcs? Egy igazán nagy művész alkotását restaurálni. Vivien addig is a Magyar Nemzeti Galériában önkéntes tárlatvezető, a Képzőművészeti Egyetem hallgatója, a jövőben pedig külföldön szeretné továbbfejleszteni tudását. A diák restaurátor alko-
tásai szeptember 14-ig tekinthetők meg a Derkovits Kulturális Központban.
O.K.

KR restaurator 2


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477