Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Utat mutatni, érezni, változni

kr kiallitas_1Különleges színek, anyagok, formák költöztek a Városi Kiállítóterembe, Székhelyi Edith és Balogh Géza közös, Együtt címet viselő tárlatán. Két eltérő karakterű művész hozta el alkotásait, amelyek mégis harmóniában vannak egymással.


kr kiallitas_2Balogh Géza festő és szobrász, mindkettő fontos számára, hol ez, hol az. A festészetet kezdte hamarabb, aztán az Epreskertben ismerkedett meg a szobrászattal.
- Az akvarell áll hozzám közel - mondta a művész -, az olaj annyira nem, hisz az annyira nemes, zseniális, hogy számomra inkább kifejezőbbnek érződik az akvarell, a plasztikában pedig a bronz, Olyan negyven éve ismerkedtem meg a viaszveszejtéses bronzöntéssel. Annak idején a tanárképző főiskolán 18 évig tanítottam a rajz tanszéken és úgy gondoltam, hogy ne csak festői mentalitással kerüljenek ki a rajztanárok innen, hanem kapjanak más lehetőséget is. Ekkor találtam ki, hogy lehessen kerámiát is készíteni, így kedveltem meg ezt az irányt.
- Mit lehet átadni a tanítványoknak? Gondolkodásmódot, látásmódot? Egyáltalán, át lehet-e adni valamit?
- Ez nem olyan, mint a matematika, vagy a történelem. Itt, ha nincs érzékenység, adottság, veleszületett képesség, akkor bizony nagyon nehéz bármit is átadni, kialakítani. Akinek pedig van, az is nehéz, hogy vajon meddig próbáljam irányítani, meddig nyúljak bele az ő személyiségébe. Én mindig amellett voltam, hogy minden egyes diák külön-külön személyiség, és próbáltam őket egyenként más irányba, az ő karakterüknek, érzékenységüknek megfelelően terelni.
- Az idő múlásával változik a művész karaktere, érzékenysége?
- Egyértelműen igen, ahogy az élet és a világ változik. Amikor elkezdek egy diákot ebbe az irányba terelni, akkor neki a rajzi alapokat kell megtanulni, perspektívát, alapvető törvényszerűségeket. És aztán ettől kell elvonatkoztatni, ami már egy külön dolog. Megtanítani akkor lehet, ha a befogadó érzékeny, van egyfajta kreatív világa, így a tanultakat a saját gondolatain átszűrve tovább tudja folytatni és ez nagyon nehéz dolog. Igazából művészetet tanítani nem lehet, inkább csak az utat lehet megmutatni.
Különleges sorozatokat hozott a tárlatra Székhelyi Edith festő, nem csak témájában, formákban, anyaghasználatban is rendhagyó képek ezek.
- Nagyon sokszor csinálok sorozatokat - mondta Edith -, a Füvek sorozatot is elhoztam, amiből egyet Csendnek neveztem el, úgy érzem, hogy ez híven tükrözi azt az élet- és lélekállapotot, amiben a készítésekor voltam, elég jó színvonalúnak tartom. Kicsit korábban készültek a kórházképek, rajzok és két apás kép is van itt. Édesapám 33 éve halt meg és valahogy úgy ment el, hogy nem ültünk le beszélgetni, mert én kicsit vele ellenkezésben is éltem és azóta is foglalkoztat, hogy vajon milyen ember volt ő. Elmulasztottam ifjú felnőttként megismerni.
- Az alkotás, a művészet felold, megold ilyen görcsöket, érzéseket az emberben?
- Mindenképpen. Egyáltalán nem biztos, hogy az a kép, amit édesapámról alkottam, az valójában ő. Azt gondolom, hogy a saját személyiségem is benne van, meg az is, ahogyan élek és egyre inkább érek. 65 éves vagyok, sok olyan dolog érthető számomra, ami 35 évesen még csak meg sem érintett. Alakítom tehát az ő képét a sajátomra is talán, és olyan apaképet alakítok ki, ami nem tudom, hogy valós-e. Nekem ez megkönnyebbülés, öröm.
- Milyen anyagokkal dolgozik?
- A Füvek sorozat tagjai olajképek fatáblán. Nekem fontos a fatábla, mert olyan erősen dörzsölöm, munkálom a felületet, hogy a vászon kiszakadna. A kórházrajzok egy különleges rajztollal készültek, aminek a vége ecset, és vannak samott képek is. Nem vagyok közösségben alkotni tudó ember, egyedül szeretek dolgozni, de van egy művésztelep Mezőtúron, ahová Gézával együtt járunk. Ott a szobrászok használták a samottot, ami annyira megtetszett, hogy több zsákra valót kotortam magamnak. Van egy kötőanyag, amit ha felkenek a felületre és rászórom a samottot, örökre ott marad, ezzel is szívesen dolgozom.
A kiállítás december 7-ig tekinthető meg.
Fodor Petra


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477