Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Illemszabályok az interneten

Új év, régi téma. A netikett témakörét folytatjuk, ahol három fajta kommunikációhoz kapcsolódó szabály van. Az egy-egynek kommunikációját már taglaltuk. Az egy-sokaknak kommunikáció szabályait nézzük át ma, és az „információs szolgáltatások” a harmadik kommunikációs lehetőség.
Egy-sokaknak kommunikációs formán a levelezési listák, fórumok kapcsolatfelvételt értjük. A meghatározás már jelzi, hogy egy ember sok másikkal kommunikál. Az e-mailre vonatkozó szabályok itt is érvényesek.
Levelezési listák
A fel- és leiratkozó üzeneteket a megfelelő címre küldjük, mentsük el a feliratkozásra kapott választ (tartalmazza a leiratkozáshoz szükséges információkat). Mielőtt postázunk valamit, ismerjük meg a közösség szokásait. Amit írunk, széles közönség olvassa. Vigyázzunk a levél tartalmára. Mielőtt elküldünk egy levelet, ellenőrizzük, hiszen az elküldött levelet nem lehet visszavonni. Az üzenet címét mindig ellenőrizzük: a csoportnak, vagy csak egy személynek szeretnénk küldeni. Válaszüzenet esetén idézzünk csak annyit az eredetiből, hogy a válasz érthető legyen. Helytelen nagy fájlokat küldeni egy listára. Ha kérdést teszünk fel, akkor készítsünk a válaszokból egy gondos összegzést és küldjük el a listára. Privát levelezési listára, ha nem hívnak meg, akkor ne küldjünk üzenetet. Ilyen listák üzeneteit ne küldjük tovább szélesebb körben. Tilos listás leveleket továbbküldeni a küldő engedélye nélkül.
IRC-szabályok
Az Internet Relay Chat (kommunikációt lehetővé tevő csevegő protokoll, melynek segítségével emberek tíz- vagy akár százezrei is cseveghetnek egy időben, különböző témákban, illetve „csatornákon”) Ismerjük meg a csoport kultúráját. Nem szükséges mindenkit személyesen üdvözölni, egy egyszerű „Szia” is elegendő. Ha valaki becenevet, alias-t vagy álnevet használ, tiszteljük az anonimitását. Nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket ne használjunk. Nem az adminisztrátor hibás a felhasználók viselkedéséért. Amit írunk, nem egy ember olvassa. Ezen leveleket archiválni is szokták, tehát hosszú ideig olvashatóak lesznek. Ne kommentáljuk, vagy bíráljuk az előttünk szólók írásait. Ne hirdessünk olyan dolgokat, amelyek nem érintik a levelező lista felhasználóit. A kéretlen hirdetés valószínű következménye: rengeteg durva válaszlevél.
Ha válaszüzenetet írunk, mindenképpen foglaljuk össze, vagy idézzünk annyit az eredetiből, hogy érthető legyen a válasz. Az Usenet esetében lényeges ez, mivel ott olyan az üzenetek elosztása, hogy előfordulhat, valaki a választ olvassa előbb, mint az eredetit.
Írjuk alá levelet, és csatoljunk hozzá elérhetőséget, hogy biztosan tudják, ki írta az adott levelet. Ha véletlenül személyes üzenetet küldtünk egy listára vagy csoportba, akkor küldjünk egy bocsánatkérő üzenetet az eredeti címzettnek és a listának, illetve csoportnak is.
Legyünk óvatosak a fixpontos betűkkel és a rajzokkal. Ezeket egy másik rendszer egy másik programja másképpen jelenítheti meg, mint a mi szoftverünk.
A Usenet (a felsoroltak közül a legkevésbé ismert) egy világméretű elosztott rendszer, ami a legkülönfélébb témákban való kommunikációra ad lehetőséget.
Medina


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477