Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Dél- és Közép India

2017 novemberében a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének szervezésében történt vetítésen az újkori világ hét csodája között az érdeklődők láthatták az indiai Taj-Mahalt is. Kevesen tudják, hogy ettől közel ezer kilométerre van az épületnek egy fele akkora hasonmása, ráadásul a két emlékmű csupán néhány év különbséggel készült. Többek között ez is látható lesz január 17-én, amikor folytatódik Mudri István videósorozata, amely a Föld általa bejárt érdekes helyeit mutatja be.
Ezúttal másfél órában India középső és déli részére látogatunk majd. Megtekinthetnek 1300 évvel ezelőtt készült tucatnyi buddhista, dzsaina és hindu barlangtemplomot, de lesz egy olyan, a világon egyedülálló templom is, melyen 150 évig dolgoztak, s az előbbiek negatívját hozták létre. Levéstek egy hegyszakaszt, hogy a középen maradó kőtömbből alakítsanak ki szentélyeket, szobrokat. India vallási sokszínűségének jegyében katolikus bazilikát is megnézhetnek, melyet a hittérítőként a Szentföldről idáig jutó, s vértanúhalált szenvedett Tamás apostol sírja fölé emeltek. (Amikor az 1500-as években ere a vidékre hollandok érkeztek, ugyancsak csodálkoztak, hogy Jézus emlékét őrző közösségekkel találkoztak.) Hallották már a gopuram és kathakali szavakat? Ne keressék a lexikonokban, nézzék meg inkább az előadástt, érdekes lesz! Ebben a világ második legnagyobb kőszobra mellé is képzelhetik magukat, s ha a sok látnivaló fárasztó lenne, lazításként kellemes hajókiránduláson is részt vehetnek Kerala állam lagúnáiban.
Mindez 2018. január 17-én, 14.00 órakor kezdődik a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének nagytermében.
Varjas Lászlóné
elnök


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477