Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Széles tapasztalattal az ingatlanpiacon: SQ Ingatlancsoport

KR kormosAz SQ Ingatlancsoport Zrt. a Szent István út 39. sz. alatt üzemelteti tiszaújvárosi irodáját. Fő profilja az ingatlanok adásvétele. Ezt számos olyan szolgáltatás egészíti ki, amely a vásárlóknak és az eladóknak is megkönnyíti az ügyintézést. Kormos Attila irodavezető-értékbecslővel erről beszélgettünk.- Mit jelent a cég nevében az SQ rövidítés?
- Az angol Superior Quality rövidítése, ez egy franchise hálózat 19 irodával, budapesti központtal, amely angol és német nyelven 13 külföldi országban is hirdet bizonyos ingatlanokat.
- A tiszaújvárosi irodához milyen kéréssel fordulhatnak az ügyfelek?
- Elsősorban ingatlanközvetítéssel és értékbecsléssel foglalkozunk, de készítünk energetikai tanúsítványokat is, valamint segítünk a hitelügyintézésben. Fő szempontunk a megbízhatóság, ezért nem a saját véleményünket közöljük az ingatlanportálokon, ahol az ingatlanokat hirdetjük, hanem a tényeket. Partneri kapcsolatban állunk 29 bankkal, akik rajtunk keresztül kedvezőbb hitelkalkulációt kínálnak az ügyfeleknek, mintha valaki saját maga kér ajánlatot.
- Jelenleg milyen az ingatlanpiaci helyzet?
- Az ingatlanpiac folyamatosan változik, az évszakoknak megfelelően is megfigyelhető bizonyos mozgás, továbbá a gazdasági mutatók is alakítják a kereslet-kí-
nálatot. Érdekes, hogy tavasszal és ősszel sokkal többen kapnak kedvet az ingatlanvásárláshoz. Az ingatlanárak a gazdasági helyzet alakulásának hatására néhány éve alacsonyak, ez a tendencia még mindig csökkenő, ezért most érdemes vásárlásba belevágni. Ráadásul most nagyon kedvezőek a forinthitelek kamatai, akár már 5, 61 THM kamattal is kínálnak hitelt a bankok.
- Az energetikai tanúsítvány kötelező minden ingatlan eladásához?
- A törvény 2013 januárjától kötelezően előírja az adásvételi szerződéshez az energetikai tanúsítványt, ami azt a besorolás mutatja, hogy mennyire energiatakarékos az ingatlan, esetleg javasolt-e valamilyen szigetelési, vagy más korszerűsítési eljárás. Ezt azért is célszerű már az ingatlan meghirdetésekor elkészíttetni, mert egy nagyon jó energetikai besorolású ingatlan előnyt élvez a gyengébb besorolásúakkal szemben. Tehát az alkupozíciót és az árat nagy mértékben befolyásolja.
- Milyen költségei vannak az ingatlanvásárlásnak a vételáron felül?
- Mi az eladási árnak a bruttó 2,5 %-át kérjük az eladótól jutalékként, de csakis sikeres értékesítés esetén. Nagyobb értékű ingatlanoknál egyedi árszabásunk van. A vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat, majd a vásárlást követően be kell jegyeztetni az ingatlan tulajdonjogát a földhivatalban. Végül vagyonszerzési illetéket is kell fizetnie a vevőnek, aminek mértékét az illetékhivatal állapítja meg. Mielőtt fel-
újításba kezd az új tulajdonos, célszerű az ingatlan állapotát lefényképezni a vásárlást követően, mert előfordulhat, hogy a település besorolása alapján az illetékhivatal magasabb illetéket szab ki, és dokumentáció nélkül a tulajdonos nem hi-
vatkozhat arra, hogy az ingatlan vételára azért volt a reálistól alacsonyabb, mert felújításra szorult. Mi az ügyfeleink érdekeit tartjuk szem előtt, ezért igyekszünk minden folyamatban megkönnyíteni a dolgukat, továbbá a tapasztalatainkat továbbadjuk nekik, hogy minél zökkenő-mentesebb és bosszúságoktól mentes legyen az adásvétel.


/x/


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477