Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Szerencse, malac, gyümölcsök

Gyakorta jut eszembe ilyentájt 1963. december 24-e. A Budapest Nyugati pályaudvarról Szentesre tartó személyvonat Szolnok közelében, a paládicspusztai feltételes megállónál belerohant egy álló tehervonatba. 45-en haltak meg, köztük 17 gyermek. A sorban második (favázas szerkezetű) kocsi teljesen összetört. Ez volt - akkoriban még volt - a gyermekkocsi. A tehervonat egyebek mellett fűszerpaprikát szállított, ami a havas tájon szétszóródva vér látványát keltette.
A saját szememmel láttam másnap. S hogy láthattam, az autóbusz-
sofőr édesapám főnökének köszönhető. Nem engedte el szabadságra december 24-én. Ha nem így tett volna, mi is azzal a vonattal utaztunk volna nagyszüleimhez Szegvárra. Nővérem 8, én 6 éves voltam. Nagy valószínűséggel abban a bizonyos gyermekkocsiban fogaltunk volna helyet...
Milyen karácsonyi élményemet osszam meg még Önökkel? Mumpsz, bárányhimlő, kanyaró. E gyermekbetegségeken rendre karácsony idején estem át.
És bűnbe is estem. Karácsony előtt egy-két nappal megöltük Sárit. Ő egy két és fél mázsás koca volt, akivel nyaralásom idején jöttünk össze. Etetéskor nem a moslékos vályúhoz szaladt, hanem hozzám. Kéjesen röfögött, nyögött, oldalára fordult, én meg vakargattam a tehénvakaróval. Ezt használták ki a gonosz felnőttek. Rávettek, hogy hajnalban én menjek az ólhoz kezemben a vakaróval, és Sári majd bedől, ledől nekem, mint máskor, nem kell kicibálni az ólból, kényelmesen ledöfhetik. Úgy is lett. Én meg bűnsegéd.
Na, elég a komor élményekből!
Kisgyermekként gyakran karácsonyoztunk a már említett Szegváron. (Amely szülőfalum.) Nagymama bejglit, Amálka néném rétest sütött. Kemencében. Anyu, apu és két nagybátyám zsírozott. Nem tepsit. Kártyáztak éjfélekig, „zsírt bele” kiáltották, s nagyot koppant a kéz az asztalon, csattantak a lapok. Nagyapám a sámlin ült leginkább, fülét a rádióra tapasztva kereste a Szabad Európát vagy Amerika hangját. Mi, kölykök szőlőt eszegettünk. Nem aszaltat! Az ősszel a kamrába fellógatott lédús, mézédes kecskecsöcsűt.
No, de van felnőttkori élményanyag is. Karácsonykor jegyeztem el gyermekeim anyját. (Az esküvőnket húsvétkor tartottuk.)
Frigyünk gyümölcsei, Gábor és Veronika teszi igazán széppé karácsonyaimat. Idestova három évtizede zenélnek Szenteste. Verka furulyán, Gabrus gitáron érinti meg szívemet.
-efel-


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477