Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Gyereknek lenni

A mézeskalács tésztája már a hűtőben pihen, alig várja, hogy holnap formát öltsön, s a kis angyalkák, szívecskék, harangok és fenyőfák felvegyék ünnepi ruhájukat, hogy aztán az ajándékok mellé csomagolva örömet okozhassanak. 

A csomagolópapír a szekrényben ücsörög, nem sokára az ő ideje is eljön, hogy magába burkolja a család ajándékait, a narancskarikák - melyek a csomagokat díszítik - már kiszáradtak, fenyőág kell még, egy ragasztópisztoly és kötözőzsineg, és az apró kártyák, rajta az ajándékozott nevével. Listákat írok, hogy mi hiányzik még, s miközben a mézeskalács pihen, én is megállok.
Régi fotókat nézegetek, hátha felidézek egy igazán különleges karácsonyi élményt. Nehéz, hisz valahol minden karácsony különleges.
Pöttyös ruhában állunk nővéremmel és apukámmal, hétéves körül lehetek. Szép ruhában feszítünk a fa mellett, éneklünk, várjuk a Jézuskát.
Anyukámmal és nagymamámmal állunk a fa előtt a következő fotón, mamánál vagyunk, mióta az eszemet tudom, itt áll minden évben a fa. Az előszobában a kisasztalon, alatta sok-sok ajándék, s nagy a hangzavar, amikor mind egyszerre kezdjük el kibontani. Mikor kicsi voltam, nagyapám minden karácsonykor elővette hatalmas harmonikáját, és ha úgy volt kedve, hagyta, hogy mi is játszunk rajta. Persze egyedül senki se bírta el, úgyhogy egyikünk húzta, míg a másik játszott. Még két gyereknek is nagy falat volt ez a hangszer.
Pulyka sül a sütőben, hozzá kelbimbó és áfonyaszósz, ez már egy másik év, és egy másik ország. Christmas crackers, vagyis karácsonyi „pukkantó” is hever a teríték mellett, az óriás szaloncukrot formáló kartonban apró ajándék és egy papírkorona, ami máris a fejünkre kerül.
A teraszon szelfizünk karácsonyfaállítás közben, a kezünk már félig lefagyott, a fa persze megint ferde lett, de majd úgy fordítjuk, hogy ne látszódjék, inkább iszunk egy tojáslikőrt a díszítés előtt.
Pillanatok ezek, de közben telnek az évek, s ahogy változunk, úgy változnak életünk szereplői is. Új érzésekkel, élményekkel ajándékozva meg bennünket. Karácsonykor azonban mégis megáll az idő. Együtt díszítjük majd a fát apukámékkal, biztosan ferde lesz, de gyönyörű. Az ünnepi asztalon halászlé és rántott hal, és talán a christmas crackers is megérkezett a postával. Mamánál ott lesz majd a fa az előszobában a kisasztalon, alatta a csomagok, s megint hangoskodunk majd, mikor kibontjuk. Ugyanúgy, mint mikor még gyerek voltam. Olyan jó, hogy valahol még mind azok vagyunk, karácsonykor legalábbis biztosan.
Fodor Petra


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477