Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Jólesik a jó idő, mégsem vagyok jól!

kr joidopBár reggelente úgy tűnik, lesz idén is tél, de napokkal ezelőtt még akár 20 Celsius fokig is felszaladt a hőmérő higanyszála. Egyrészről a lelkünknek jót tesz ez a szép napos idő, de a szervezetünk nem igazán érti, hogy mi történik, hiszen a ilyenkor a hőmérséklet jóval 10 fok alatt szokott lenni.

Most november elején azonban a napi középhőmérséklet nem egyszer meghaladta a 15 fokot is.
- Nekem nagyon jól esik ez az időjárás - mondta Kóródi Gyuláné. - Én a nyarat nem szeretem, ez a kicsit hűvös, mégis kellemes idő jó nekem. Azt azért észrevettem, hogy aluszékonyabb, fáradékonyabb vagyok. A szervezetemet azért megviseli ez a szokatlanul enyhe novemberi idő.
- Nagyon sokan érkeznek most a rendelőbe tavasszal jellemző allergiás panaszokkal - nyilatkozta lapunknak Dr. Szurdoki Virág háziorvos. - Fej- és fülfájás, orrdugulás, fáradékonyság, ezek a leggyakoribb panaszok ilyenkor. Ez egyértelműen az időjárásnak köszönhető, hiszen egyéb jellemző légúti panaszok nem társulnak a tünetekhez. Nagyon megviseli ez az időjárás az idősebbeket, és azokat, akiknek magas a vérnyomásuk. Ennek főleg az az oka, hogy a reggeli és esti órákban hűvös van, napközben pedig szokatlanul meleg. Egy nap akár 15 fok is lehet a hőmérsékletkülönbség a nappal és éjszaka között. Ez bizony egy egészséges embert is megvisel, nemhogy egy beteg vagy idősebb szervezetet. Meg kell említeni az asztmával és nehézlégzéssel küzdő betegeket is. Ebben az enyhe, szélcsendes időben bizony magasabb a légszennyezettség is, ami a légzőszervi betegeket viseli meg. Nekik, de általában mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy reggel és este ne szellőztessenek, lehetőség szerint ne menjenek sétálni ezekben a napszakokban. Viszont napközben nagyon jól szellőztessék át a lakást. Nem szabad elfelejtkeznünk a vízfogyasztásról sem. Ezt a fontos dolgot szeretjük elhanyagolni, amikor már nincs nyári hőség, elfeledkezünk róla, pedig a kevés folyadékbevitel is okoz rossz közérzetet, ingerlékenységet és fejfájást.
ema


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477