Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Itt a tavasz hírnöke

kr golyaKülönböző népi hiedelmek övezik a gólyákat. Egyesek úgy tartják, hogy akinek a kéményére gólya fészkel, áldás lesz a ház gazdáján. Mások szerint, ha tavasszal álldogáló gólyát látunk, egész évben lustaság vár ránk, ha pedig repülő gólyával találkozunk, akkor szorgalmasak leszünk az esztendő során. Akár hiszünk e babonákban, akár nem, az biztos, hogy március 20-án, kedden megérkezett az első gólya városunkba, ami talán azt jelzi, hogy végre beköszönt a tavasz. A madarat a Vasvári úton kaptuk lencsevégre, amint az egyik villanyoszlopon fészkel. Valószínűleg nagyon hosszú út áll mögötte, így nem is csoda, hogy megpihent.

Madárbajok

Ismerik a mondást? Tudják, arról az illetőről, aki más tollával ékeskedik. Ez jutott eszembe a közös fotóról, amelyen országunk miniszterelnöke, a japán JSR vezetője, a japán nagykövetasszony és a MOL vezetője felavatták a műgumigyárat városunkban, Tiszaújvárosban. Nos, négyük mellett ott éktelenkedett egy ötödik „illetékes”, Szerencs város polgármestere, aki beszédet is mondott a tiszaújvárosi beruházás kapcsán. Hogy miért ő? Ne kérdezzék. Főleg ne, hogy a kemikáliák egyik borsodi birodalmában mit keresett Zemplén kapujából a „csokoládégyáros”? 

Bővebben...

A hídlezárás elhalasztva

kr 1_hid_2Határozatlan időre elhalasztották a felújításra váró kesznyéteni Sajó-híd lezárását.
- Február 16-án a kivitelező és az önkormányzat részvételével megtartott egyeztetésünkön a munkaterület átadását március 19-ére, a híd lezárását pedig március 22-ére terveztük - nyilatkozta lapunk érdeklődésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. - A télies időjárás elhúzódása miatt társaságunk téli üzemletetési időszakának lezárása a szokásos március 15-éről bizonytalan időre - az időjárás tavaszira fordulásáig - el lett halasztva, ami az építési, kivitelezési munkák kezdésének módosítását is jelenti. A téli időszak lezárását követően újabb egyeztetés várható, ahol a tényleges munkakezdési időpontot is rögzíteni fogjuk. Az új kezdési dátumokról és a lezárás pontos időpontjáról a lakosságot időben tájékoztatni fogjuk.

Bővebben...

Előre, mutatók!

kr ora_egyesreEurópában, így hazánkban is március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás. Hivatalosan március 25-én, vasárnap hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban vetődik fel, hogy el kellene törölni az óraátállítást. Energiatakarékossági szem-
pontból nem biztos, hogy meg-
éri, ugyanakkor az emberi szervezetet megviseli az évenkénti két „áthangolódás”.

Átadták a szintetikusgumi-gyárat

kr 1_gyarFelépült a MOL-csoport és a japán JSR Corporation közös szintetikusgumi-gyára. Az itt gyártandó szintetikus gumi a világ egyik legkeresettebb vegyipari terméke, melynek legfontosabb alapanyaga a MOL Petrolkémia által előállított butadién. A két fél közös beruházásaként megvalósult, világviszonylatban is élenjáró technológiát alkalmazó gyár évente 60 000 tonna műgumit állít elő, és több mint 100 új munkahelyet teremt. 720 napig tartott az építkezés, átlagosan 800 ember dolgozott a telephelyen, 40 ezer köbméter földet mozgattak meg, 15 ezer köbméter betont öntöttek ki, 1800 tonna acélt használtak fel, 2800 tonna csövet fektettek le. Az építkezés során lenyűgöző mérnöki és szakipari munkával 680 berendezést, kolonnát, reaktort, gépet, szivattyút állítottak be.
Hétfőn a műgumigyár ünnepélyes avatását hatalmas sajtóérdeklődés övezte. A ceremónián megjelent és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is. Cikkünk a további oldalon.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477