Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Svájcból irányít a sportigazgató

thumb KR gergoA tiszaújvárosi Márkus Gergely 2011 nyarától a sport nemzetközi fővárosában, Lausanne-ban dolgozik. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója az elmúlt egy évet értékelte.

Szövetségünk elnökségének határozata értelmében tavaly nyáron költöztünk Lausanne-ba – kezdte beszélgetésünket a 35 éves sportdiplomata, aki a tiszaújvárosi események és a Magyar Triatlon Szövetség alelnökeként rá háruló feladatok apropóján is rendszeresen jár haza. - Az ötkarikás sportágak nemzetközi szövetségeinek többségéhez hasonlóan, szerettünk volna mi is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közelében lenni, remélve, hogy a közvetlen viszonyt fel tudjuk használni sportágunk további fejlesztése, népszerűsítése érdekében. Nos, az elképzelés valóra vált, sikerült szoros kapcsolatot kialakítani a NOB sportrészlegének munkatársaival és rajtuk kívül jónéhány nemzet-
közi sportszövetséggel, akikkel sokat konzultálunk szakmai és helyi dolgok apropóján. A korábban velem együtt a budapesti irodában dolgozó Csovelyák Zita mellett a görög Thanosz Nikopoulusz, az ITU technikai vezetője, egy új francia kolléganőnk és én rendezkedtünk be Svájcban. Az első pár hónapban – a szokásos feladatok elvégzése mellett – mindenkinek a saját életét is rendeznie kellett, melyben a lakásbérlés okozta az egyik legnagyobb kihívást, hiszen Lausanne-ban meglehetősen kevés az ilyen lehetőség. Ami a munkát illeti, mindenkinek megvannak a konkrét feladatai, de mivel az elmúlt évben két fővel is nőtt a részlegünk létszáma, igyekszünk mindig úgy átcsoportosítani a dolgokat, hogy az mindig a lehető legoptimálisabb legyen. Jó ideje igazán jó csapatként működünk.
Milyen fő területekre kell koncentrálnia leginkább a sportigazgatóságnak?
A sportigazgatóság felügyeli közvetlenül a nagyobb nemzetközi versenyeket, a pályák kijelölését, a versenykiírást, ellenőrzi a helyi feltételeket. Idén közel 130 nemzetközi erőpróba szerepel a listán. Elsősorban a teljes mértékben általunk összefogott világkupa-sorozat lebonyolítására kell összpontosítanunk. Ezen kívül a világbajnoki sorozat (WTS) futamaira is koncentrálnunk kell. Nagyon hosszú és sűrű évadunk lesz, hiszen augusztus elején jön az olimpia, majd ősszel Új-Zélandon a WTS Grand Final. Ezzel párhuzamosan a különböző földrészek bajnokságai (Pánamerikai Játékok, Ázsiai Játékok stb.) sportszakmai előkészületeinek a támogatása, a különböző szintű képzések organizálása is ránk vár, de már ide sorolhatom a 2014-es ifjúsági olimpiát is, melynek előkészületeiben is aktívan részt veszünk.  
Ez az év ismét az olimpiáé. Londonra figyel a világ. Negyedik olimpiájára készül a triatlon.  
A triatlon 2000-ben, Sydney-ben debütált az olimpia műsorán, ami óriási sportszakmai sikert jelentett számunkra. Én Ausztráliában a kerékpáros pálya versenybírójaként „szagolhattam bele” az ötkarikás légkörbe, melyet nehéz lenne szavakba önteni. Két évvel később, elfogadva az athéniak felkérését, már a görög fővárosba költözve két éven át én irányítottam a triatlon versenyek előkészítését, azon kevés külföldiek közé tartoztam, akik egy sportágért igazgatóként feleltek a játékokon. A 2008-as pekingi olimpián az ITU Technikai Delegátusa, azaz a triatlon versenyek egyik vezetője lehettem. Ez a gigantikus beruházásokkal megvalósított verseny azért is emlékezetes marad számomra, mert az ITU vendégeként ott lehetett körülöttem édesapám és Balázs öcsém is. Londonban 2009-től három versenyt rendezhettünk, melyek közül a 2011-es hivatalos tesztje volt az idei viadalnak. Már akkor gond nélkül lezajlottak a küzdelmek, ami azért is örvendetes, mert az Európa egyik legforgalmasabb kereszteződésének tartott Hyde-Park Corner-t „kettévágjuk” a kerékpáros-pálya kialakításánál, hiszen csak így tudjuk érinteni a csodálatos „díszletet” jelentő Buckingham-palotát. A zökkenőmentességhez szükség volt arra, hogy a három év valamennyi tapasztalatát beépítsük a sziszifuszi, az utolsó időszakban néhány hetente megtartott egyeztetésekkel együtt járó munkánkba. Komoly előnyt jelent a nyári versenyen, hogy egy összeszokott, 28 tagú nemzetközi versenybírói stáb és a tíz legjobb brit versenybíró dolgozik majd együtt. Itt kell megemlítenem, hogy a vezetőbíró nem lesz más, mint dr. Varga Béla, aki az elmúlt húsz évben itthon és külföldön szakmailag megdolgozott érte, hogy azon a két napon ő legyen a pályán a „Főnök”! Véleményem szerint minden együtt van ahhoz, hogy Londonban egy frenetikus hangulatú olimpiát rendezhessenek. Az idillikus képet a „híres-nevezetes” albioni időjárás befolyásolhatja némiképp, mert azért szakadó esőben, ködben egy kicsit más a hangulatunk…

Szűcs István

3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477