Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Örmény zenés est

kr ormenyjoÖrmény zenés estet rendeztek vasárnap a Derkovits Kulturális Központban. Az Arménia Magna Egyesület által szervezett rendezvényen fellépett Audrey M. (Mogyorósi Adrienn), a Mezőkeresztesi Férfikórus (képünkön), valamint Molnár András. Az estet Tiszaújváros önkormányzata is támogatta, a belépés ingyenes volt.

Városnéző gyalogló nap

kr gyaloglasAz egészséges életmód és a testmozgás fontosságát népszerűsíti már 1992 óta a World Walking Day, azaz a gyalogló világnap, ami a Rio de Janeiro-i földkonferenciához kapcsolódva indult útjára.
Hazánk a Magyar Szabadidősport Szövetség kezdeményezésére 1999-ben csatlakozott a mozgalomhoz, melyet minden évben októberben tartanak. A fókuszban természetesen a gyaloglás megszerettetése, megismertetése és minél több ember mozgósítása áll. Idén a Hunyadi iskola több mint négyszáz diákja is sportcipőt húzott, s múlt csütörtökön bejárták a várost. Az alsó tagozatosok 4,5 km-t, míg a felsősök 7,22-őt gyalogoltak.
- Ez egy nagyon nemes gondolat - mondta Markovicsné Szabó Enikő, a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese -, ezért döntött úgy az iskola vezetése és a nevelőtestület, hogy csatlakozunk a gyalogló naphoz. Ezzel népszerűsítjük az egészséges életmódot és megtekintjük a város nevezetességeit is.
A diákok a Sajó gáton egy pihenőt tartottak, ahol frissítővel kínálták a gyaloglókat, és persze egy csoportképet is készítettek a hunyadisok.

Hulladékgazdálkodás

kr tarsashaziforumÖtödik alkalommal rendezett fórumot a közös képviselők számára a Társasházak, Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete. A lakóközösségek képviselői a közszolgáltatást végző szervezetek, cégek vezetőit kérdezhették aktuális témakörökben. Ezúttal a hulladékgazdálkodás volt középpontban, már csak azért is, mert ismételten új szolgáltató végzi ezt a feladatot. A fórum részleteire jövő heti számunkban visszatérünk. (A hulladékgazdálkodással, lomtalanítással kapcsolatban lásd még lapunk 12. oldalát.)

Vasárnap óraátállítás

Vasárnap újra át kell állítani az órákat. A téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Magyarországon október 29-én helyi idő szerint hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani a mutatókat.
Miért van szükség az óraátállításra? Az ok a Föld tengelyének ferdesége. Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik, ráadásul az időzóna keleti felére esik, ami azt jelenti, hogy ha nem állítjuk át az órát, az életünk ritmusa még kevésbé tud igazodni a Nap ritmusához, jóval korábban világosodik, és korábban is sötétedik, így több időt kellene sötétben tölteni.

A szabadság közös ügyünk

kr unnep_egyesreA hagyományos helyszíneken, de zord időjárási körülmények közepette ünnepelte Tiszaújváros az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóját október 23-án. Az ’56-os hősökről, a történelmi eseményekről - ugyancsak a hagyományokat követve - történészek emlékeztek meg, akik a történések felidézése mellett azt hangsúlyozták, hogy a magyar nép ’56-ban képes volt összefogni, szembefordult a hazugsággal, a diktatúrával. Írásunk a további oldalon.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477