Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

A bor szeretete, Hamvas tisztelete - teljes cikk

kr hamvas_1Hamvas Béla születésének 120. évfordulója alkalmából több rendezvényt is szervez a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Legutóbb Rátóti Zoltán és Huzella Péter előadásán A bor filozófiájával ismerkedhettek meg a nézők.
- Hamvas miatt jöttem - mondta Badonics Sándorné -, másrészt az előadók miatt, harmadrészt pedig azért, mert egy kellemes, tartalmas kikapcsolódásnak ígérkezik a délután. És az lényeges szempont, hogy a szórakozás mellett tartalom is legyen.
Hasonló véleményen volt Gondol Károly is.
- Hamvas Bélával kapcsolatos előadáson még nem voltam, érdekel a téma, és az előadók is. Pont ráértem, úgy döntöttem, eljövök - mondta.


Havasi Anikó egészen más miatt döntött így, a Miskolci Egyetem hallgatójaként a bükki borturizmus fellendítéséről írja szakdolgozatát.
- Azt térképezem fel, hogy régen milyen volt a bükki borvidék, és szeretném felkutatni, hogy manapság miért nem ismerik annyira az emberek. A szőlőtermesztés, a borturizmus pedig összekapcsolódik a kultúrtörténettel is, szeretném ezt megismerni - mondta Anikó.
Dalok, versek, könyvrészletek hangzottak el. Rátóti Zoltán és Huzella Péter évek óta sikerrel ismerteti meg az embereket Hamvas e művével.
- Magam is sokat olvastam Hamvas Bélától - mondta Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző -, így A bor filozófiáját is. Amikor Zoli előállt ennek az előadásnak az ötletével, akkor igyekeztem összegyűjteni olyan verseket és dalokat, amelyek a borral kapcsolatosak. Ahogy kr hamvas_2Hamvas bejárja a bortermőlő vidékeket ebben a könyvben, mi is úgy járjuk be a bor kultúrtörténetét. Tinóditól Csokonain és Petőfin keresztül Zalán Tiborig. Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen nagyon sokféle szőlő megterem, jó minőségben, úgy gondolom, hogy el vagyunk kényeztetve ebből a szempontból. Sokáig a somlói juhfark volt a kedvencem, mára visszatértem a hegyaljai borokhoz, abból is a fehér, sűrű, nehéz, száraz fajták a kedvenceim - tette hozzá Huzella Péter.
Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas érdemes művész maga is szereti a finom borokat, mint mondta, időszakonként változik, hogy melyik a kedvence, hiszen egy-egy íz egy-egy érzelemhez vagy személyhez is köthető. Nagy kedvelője a mátravidéki boroknak, csakúgy, mint a szekszárdinak. A bor filozófiájáról szólva elmondta, a bor szeretete és Hamvas tisztelete miatt jött létre az előadás.
- Az ötlet szinte adta magát - mondta Rátóti Zoltán -, nagyon sok hangoskönyvet készítettem Hamvas műveiből, az egyik volt A bor filozófiája. Ezt megelőzően már kiáltott a mű azért, hogy egy estet csináljunk belőle, úgyhogy nem ez volt az utolsó löket. Hamvas filozófiáját ezen a közérthető és populáris módon is lehet közvetíteni, erre jöttünk rá. A bor filozófiája elgondolkodtató, nem Istenről vagy ateizmusról szól, hanem egy létezésfilozófiáról.
Véleményem szerint szinte minden jóérzésű ember elgondolkodik azon, hogy hogyan is él, milyen minőségben, és ehhez azt gondolom, hogy Hamvas segítséggel is szolgál, tanácsokat is ad.
Fodor Petra


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477