Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Keresztek

Azt tartja a mondás, mindenkinek megvan a magáé. Mindenkinek a maga keresztje. Ki könnyebben viseli, ki összeroskad alatta. Ledobni nemigen lehet, de viselni többféleképpen.
A tanárnő a város egyik középiskolájában tanított. Ő is odajárt, ott érettségizett anno. Évkezdéskor hirtelen nem lett rá szükség, kirúgták. A 14%-os „elsöprő többséggel” kinevezett vezetőség így határozott. Nagyon rosszul érintette, az ég szakadt szinte rá. Minden ideköti, szülő, lakás, gyerek, barátok, itt nőtt fel. Elkezdett castingolni, négy helyen is, hátha … Három helyről is ígéretet kapott - bíztató jel. A közelmúltban volt a 30 éves érettségi találkozó. Félosztálynyian még összegyűltek, volt, aki Németországból, Ausztriából jött, sőt Baliról hazarepült, s voltak, akik a környékről sem jöttek el. Kinek milyen a keresztje. Vagy szégyelli, ahogy kinéz, vagy félrecsúszott az élete, karrierje. Hiszen van köztük feltaláló, cégtulajdonos, menedzser, aki életunt, nem boldog, de van diplomás tanárnő, aki külföldön takarít, mosogat, de életvidám, boldog. „Hősünk” is szívesen találkozott a régi társakkal, jó volt egymást látni, „dumálni - hülyülni” egy kicsit. A délutáni „ebédre” és az esti bulira is elment szívesen. Csak az iskolába nem volt hajlandó bemenni, oda, ahol így bántak vele. A lába nem engedelmeskedett, nem tudta átlépni a küszöböt. Még hányingere is volt!
Nyugdíjas házaspár. Egyetlen fiuk messze lakik, támasz, segítség nincs. A férfi évekkel ezelőtt lerobbant, nem tud lábra állni. Hej, pedig még jó 10 éve együtt daloltuk a Laza Plázában, hogy „hajlik a jegenye” meg, „most jöttem én Vácról, kérem”, a TVK-s nyugdíjas bulikon. Egy ideig, amíg lehetett, az asszony támogatva, szinte a hátán hordta ki a fürdőszobába. Egy két év óta ezt sem lehet, pelenkázni kell. Kemény dolog! Súlyos a kereszt! A kérdésre szinte derűsen felel a hölgy: elvagyunk, harcolunk, amíg lehet. Hát igen, mondják mások. Egyébként a kedves archoz jól illik a hófehér haj. Nem fodrász festette.
60 év körüli házaspár. Mindig együtt járnak mindenhová. Egymásnak vannak, barátaik nemigen akadnak. A szomszédokkal sincsenek valami jól. Ugyanis szinte üldözik, utálják a gyerekeket. Azok már szinte félnek tőlük, nem mernek lemenni, a szülők meg nem feltétlenül akarnak balhét. Terhükre van a zsivaj, a labdapattogás, a szaladgálás, a roller zaja. Keresztet hordoznak. Nekik nincs gyerekük. Lehet, hogy ezért ilyenek, de lehet, hogy ezért nincs. Pedig egy-két jó szóval, buksisimogatással, visszarúgott labdával oldani lehetne a feszültséget. Hiszen a lurkók eljárják a magukét úgyis. Nem! Ők a maguk életét élik és cipelik tovább terhüket.
A mama elmúlt 90. Ágyban fekvő, magatehetetlen, zavart is. Éjjeleket átkiabál, vagy éppen napokat alszik. Ilyenkor gyomorszondán át kell táplálni. Egy életet átdolgozott, hét gyereket nevelt fel. Egy törődik vele, gondozza. Ez a lánya most 66 éves, sokszor kialvatlan, fáradt, attól függően, hogy a Mama milyen „formában” van. Óriási terhet visel, de emellett megfürdeti a beteg szomszédasszonyt, vigyáz a házbéli lánykára, ha a szülők műszakolnak. Persze a telket sem szabad elhanyagolni. Mindezeket csinálja, és nem sajnáltatja magát. Energiabomba Ő! Másokon is segít, úgy érzi jól magát. Be van oltva jósággal. Mindig szalad, siet. Hát most is el kell hozni az unokája élettársának kisfiát a suliból. Ő ezt is, így is bírja, könnyedén viseli a keresztjét. Isten és a sors adjon Neki sokáig erőt hozzá!
K. Tóth Imre


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477