Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Vasárnap óraátállítás

kr oraatallitasVasárnap újra át kell állítani az órákat. A téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Magyarországon október 30-án helyi idő szerint hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani a mutatókat.
Miért van szükség az óraátállításra? Az ok a Föld tengelyének ferdesége. Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik, ráadásul az időzóna keleti felére esik, ami azt jelenti, hogy, ha nem állítjuk át az órát az életünk ritmusa még kevésbé tud igazodni a Nap ritmusához, jóval korábban világosodik, és korábban is sötétedik, így több időt kellene sötétben tölteni.
Az óraátállítás ötlete az energiamegtakarítás miatt merült fel.

Először 1916. április 30-án állították előre egy órával a mutatókat, majd október 1-jén tekerték vissza. A rendszer összesen négy évig tartott, utána 1941-ben történt meg újra, nyolc évig. Az ’50-es évek közepén négy évre ismét bevezették. 1980. április 6-a óta állandó az óraátállítás. Sokan vannak ellene, mondván, hogy amit az áramon megspórolunk, a légkondi üzemeltetése elviszi, nem beszélve az átállás negatív élettani hatásairól. Többször is volt már olyan kezdeményezés, hogy el kellene törölni az óraátállítást, és olyan is, hogy át kellene állni a GMT+2-es időzónába, mert úgy sokkal több napfényes óránk lehetne.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477