Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Az év támogatója

kr voroskeresztA Magyar Vöröskereszt Borsod-, Nógrád- és Heves megyei szervezetei közösen rendeztek ünnepséget a Vöröskereszt Világnapjának tiszteletére, a Magyar Vöröskereszt 135 éves jubileumának alkalmából. Az ünnepi megemlékezésen túl kitüntetéseket adtak át.
Tiszaújváros önkormányzatát az Év Támogatója elismeréssel jutalmazták. Az indoklás szerint Tiszaújváros önkormányzata nagylelkűen, humanitárius szellemiségben segíti a Vöröskereszt valamennyi tevékenységét. Pénzadománya lehetővé tette, hogy a Magyar Vöröskereszt 3 millió forint értékű adománnyal enyhítse a beregszászi rászorulók nehéz helyzetét.
Tirkala Ferencné, a Magyar Vöröskereszt Dél-Borsod Területi Szervezetének tiszaújvárosi elnöke a Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés gyémánt fokozatát az országos ünnepségen, május 28-án veheti majd át.
Május 5-én és 6-án véradás volt Tiszaújvárosban. Összesen 103-an adtak vért, közülük 4-en voltak első véradók.

Átvonult a Merkúr

kr csillagaszAz idei év egyik leginkább várt csillagászati eseménye zajlott hétfőn délután. Ekkor vonult át a Merkúr bolygó a Nap korongja előtt.
A mintegy 9 órán át „zajló” égi esemény szabad szemmel nem, távcsővel viszont megfigyelhető volt. A naprendszer legbelső bolygójának átvonulását Szutor István amatőr csillagász is végigkövette. Bár az ég olykor felhős volt, amikor kisütött a nap, látható volt a Merkúr.
- A ritkaság adja ennek a jelenségnek az érdekességét - mondta Szutor István -, 2019-ben lesz legközelebb, aztán pedig 2032-ben. A Merkúrt ritkán látjuk ilyen zavartalanul tisztán, mivel közel van a Naphoz. Az égitest fel van térképezve, tudjuk róla, hogy a felszíne nagyon hasonlít a Holdéhoz, a felszíni hőfoka napos oldalon 150-200 fok, a hideg oldalon ugyanennyi, csak mínuszban. Ilyen átvonulás csak a belső bolygókkal fordul elő, azokkal, amelyek a Föld és a Nap között helyezkednek el. Most a Merkúrt látjuk, de a Vénusz is átvonul, igaz, ez lényegesen ritkább jelenség. 2012-ben volt utoljára, a következőre 2117-ig kell várni - mondta az amatőr csillagász.

Testvérvárosi látogatás

kr rimaszombatBráz György polgármester vezetésével öt fős önkormányzati delegáció utazott május 5-én testvérvárosunkba, Rimaszombatba, a városnapokra. A delegáció részt vett Győry Dezső rimaszombati születésű költő, író, újságíró felújított emléktáblájának avatásán (képünkön), valamint a 2016. évi városdíjak és polgármesteri díjak átadásán. A rendezvényen részt vett Swietochlowice (amely Rimaszombatnak és Tiszaújvárosnak is testvérvárosa) delegációja is. A városvezetők egyeztetést folytattak a diákcsere kapcsolatokról, az amatőr művészeti közösségek, csoportok fellépési lehetőségeiről.  Az előző évi meghívásokat viszonozva a Rimaszombati Református Egyházközség meghívására dr. Varga István, a Tiszaújvárosi Református Egyházközség lelkipásztora is részt vett a városnapi rendezvényeken.

Ezer szállal kötődünk egymáshoz

kr kotodes_egyesreTiszaújváros, Tiszaszederkény, Tisza-part városrész - három különböző városrész, mégis egy város. A Kötődés elnevezésű rendezvényen három helyszínen különböző programokkal várták a tiszaújvárosiakat május 6-án. A három városrész egységét volt hivatott erősíteni az esemény, kapcsolódva a jubileumi programokhoz. Ahogy Bráz György polgármester Tisza-parton köszöntő beszédében fogalmazott, mindhárom városrész fontos, és így alkot egységet településünk. (Tudósításunk a 6. oldalon.)

Egyházi hírek

Római katolikus

Kedden és szombaton 18 órakor, szerdán, csütörtökön 8:30-kor, pénteken fatimai engesztelő mise 17 órakor. Pünkösdvasárnap és Pünkösdhétfőn 11:00 órakor lesznek a szentmisék templomunkban.
Egyházközségünkben Pünkösdvasárnap lesz az elsőáldozás, a szentmise keretében 33 gyermek járul először a szentáldozáshoz. Májusban a hétköznapi szentmisék után májusi litánia

Bővebben...


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477