Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Vizek, telepítés, dokumentumok

kr haltelepitesFebruár 27-én tartja éves közgyűlését a Zabos Gé-za Horgászegyesület. Tárgyalnak a szervezet költségvetéséről, de olyan fontos horgászkérdésekről is szó lesz, melyeket a szigorodó törvényi változások hoztak.
- 2013-óta, amióta megjelent az új halvédelmi, halgazdálkodási törvény, teljesen új szabályok vonatkoznak a horgászati, halászati lehetőségekre - mondja Kiss Béla, az egyesület elnöke. - Az állami vizekre addig pályázni kellett. 2014-ben a Magyar Horgászok Országos Szövetsége (MOHOSZ) - ahonnan mi néhány évvel ezelőtt kiléptünk, mert az érdekeinket nem tudtuk érvényesíteni, illetve nem sokat segített nekünk ez a szövetség - tisztújítást hajtott végre. Új szelek fújdogáltak és visszaléptünk. Ehhez kapcsolódik, hogy 2015. december 31-én lejárt a Tisza általunk kezelt szakaszának, illetve a Sajónak a Tisza betorkolástól a kesznyéteni hídig tartó szakaszának halászati joga. Az új szabályok szerint az állam a MOHOSZ-ra bízta az állami vizek hasznosítását, akár alhaszonbérlő kijelölésével is bérbe tudja adni 15 évre az állami vízterületeket.
- Megvannak már ezek az állami vízfelületek a következő 15 évre?
- Igen. Nagy volt az izgalom, február 1-jén kaptuk meg. Ebben nagyon sok munka és segítségkérés volt. Egyesületünk az egyetlen a Tisza szakaszon, aki mint horgászegyesület volt haszonbérlője a Tisza ezen 17 km-es szakaszának. A bérlőkijelölés megtörtént, szerződésünk igaz még nincs, de egyik horgászegyesületnek sincs, mert folynak a feldolgozások a vizek odaítélésében. Jelenleg, ami a MOHOSZ honlapján is fellelhető, az a Sajó esetében a kesznyéteni hídtól a Tisza betorkollásáig és a 477/494-es folyamkilométer szakasz a Tiszán, ami korábban is volt. Egyelőre a részletes szabályok még nem ismertek, de szigorodtak. A MOHOSZ szigorította a kifogható halmennyiséget. Eddig napi korlátozás volt darabszámban és súlyban az egyéb halaknál, most viszont őshonos halakból évente 100-at lehet fogni. Ez egy nagyon komoly új szabály. Egyesületi tagjaink között is van, aki eddig évente több mázsa halat fogott ki.
- Mi a helyzet a magántulajdonban lévő vizekkel, például a sajószögedi tavakkal?
- December 31-én három tónak járt le az 5 éves haszonbérleti szerződése. Időben elkezdtük a tulajdonossal a tárgyalásokat. Az utolsó simításoknál tartunk, és nagy valószínűséggel a napokban aláírjuk a szerződéseket. Van egy saját tavunk is, a hejőkürti, ott semmilyen változás nem történt, csak a víztérkód változott. A nagycsécsi tavunkat illetően szóbeli tárgyalás volt. Szerződés még nincs, de itt még 3 évre érvényes a szerződésünk, és további 10 évre szóló szerződés megkötésére van ígéret a tó tulajdonosa részéről.
- Annak idején sok bírálat érte a fogási naplót. Mi volt vele a baj?
- Január 31-ig volt érvényes az állami jegy és a fogási napló, de csak december 31-ig volt benne kitölthető rubrika. Ezt most pótolták. Az állami jegyet egyben kezeljük a fogási naplóval, így hét ponton egyszerűsödött az adminisztráció. Mint említettem visszaléptünk a MOHOSZ-ba. Ezt a megyei választmány pozitívan értékelte, sőt az egyesület kapott a megyei elnökségbe egy elnökségi tag helyet is.
- Vizei tehát már vannak az egyesületnek, bőséges halállomány is lesz ezekben?
- Reményeink szerint igen. Múlt pénteken 260 kg pisztrángot és 3 mázsa horogérett pontyot telepítettünk a Tolnai tóba. Ez azért rendkívüli, mert tavaly 3 mázsa csukát szerettünk volna telepíteni a csécsi- és a Tolnai tóba, de nem tudtak annyit lehalászni, csak két mázsa lett. Most átszámolva pontyra, 3 mázsára jött ki. Az elmúlt évben egyébként 215 mázsa halat telepítettünk a vizekbe, összesen 21,5 millió forint értékben.
berta


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477