Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Az elvégzett munkát értékelték

thumb KR tanszerosztas 2Csaknem háromnegyed millió forint, úgynevezett feladatalapú támogatást kapott a Tiszaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

A 715.000 forintot az elmúlt évben végzett tevékenységük alapján ítélte oda a Wekerle Sándor Alapkezelő. Az összeg mértéke ugyanis mindig attól függ, hogy az alapkezelő értékelése szerint mennyire végzett hasznos munkát az adott nemzetiségi önkormányzat a vizsgált időszakban. - Először el sem akartam hinni - mondta Farkas Sándor a nemzetiségi önkormányzat elnöke. - Ismereteim szerint amióta a városban működnek kisebbségi, illetve nemzetiségi önkormányzatok ekkora összegű feladatalapú támogatás még nem volt. A romáknál tudom, hogy több évvel ezelőtt valamivel több, mint 300 000 Ft volt a legmagasabb támogatási összeg.
Mint mondta, az elmúlt évi tevékenységük során próbáltak olyan munkát végezni, amely a leginkább segíti céljaik elérését, azaz a helyi roma közösség mindennapi életét próbálják könnyebbé tenni. Ennek során több együttműködési megállapodást kötöttek - szervezetekkel, kisebbségi önkormányzatokkal, intézmé-
nyekkel, valamint több pályázatot is beadtak. Emellett a kötelező feladataikat is ellátták, sőt próbáltak új lehetőségeket is keresni, például, hogy hogyan tudnának munkahelyet teremteni, mely a tartósan szegény, munkanélküli réteg számára nyújtana lehetőséget a kitörésre.
- Jó érzés, hogy elismerik az eddig végzett munkánkat - mondta az elnök -, ez egyfajta visszaigazolása, hogy érdemes belefektetni az energiát és bizonyítéka is annak, hogy méltatlanok azok a támadások, melyekkel az eddig végzett munkánkat próbálják befeketíteni.
Idén is hasonlóan aktív a nemzetiségi önkormányzat. A közelmúltban például pályázatot nyertek egy kulturális rendezvény megvalósítására.
- A Masina Fesztivál megvalósítása már régi álmom - mondta Farkas Sándor. - Ez egy olyan gasztronómiai, hitéleti és kulturális fesztivál, mely egy kis betekintést nyújthat az ide érkezőknek a roma múltból és jelenből.
A fesztiválon hagyományos roma étkek bemutatója, kultúrműsor és reményeik szerint ehhez kapcsolódó hitéleti program is lenne. Igaz az eredeti tervektől némiképp el kell térniük.
- Sajnos a pályázatunk bár sikeres volt, nem az általunk kért összeget nyertük el - mondta. - Ennek ellenére a mostani feladatalapú támogatás egy részéből pótolni tudjuk majd a kiesést, és ha minden a tervünk szerint alakul, akkor szeptember közepén megtarthatjuk a Masina Fesztivált.
De további terveket is dédelgetnek.
- Egy pályázat keretében a felső tagozatos általános iskolásoknak próbálunk egy tanoda rendszerű délutáni, tanulást segítő lehetőséget létrehozni - mondta Farkas Sándor. - Ehhez azonban először azt kell látnunk, hogy az iskolás korosztály, illetve szüleik igényelnek-e ilyen segítséget.
Ennek során pedagógusok segítenék a tanulókat, hogy a napközbeni tananyagot könnyebben megtanulják a diákok és ez által jobb tanulmányi átlagot érjenek el. Az elnök kéri, hogy akit érdekel ez a fajta képzés, az jelentkezzen nála a 06 70-398 1133-as telefonszámon, mert csak abban az esetben kezdenek hozzá a program kidolgozásához, ha elegendő érdeklődő van.
Emellett azt is vizsgálják, hogy miként tudnák munkalehetőséghez juttatni a képzetlen, vagy képzett de szakmájában elhe-
lyezkedni nem tudó embereket. Ehhez is pályázni kívánnak, de keresik a kapcsolatot a munkaügyi központtal is. Mint az elnök elmondta, az a lendület, melyet az alapkezelő által adott pénzbeli elismerés nyújt munkájukhoz, az idén is biztosan kitart.

b.k.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477