Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Ünnepi szertartások a televízióban is

kr mise 1Az egyházi szokásoknak megfelelően istentisztelettel, misékkel ünnepelték a húsvétot a felekezetek. A Tisza Televízió is követte hagyományait, ezúttal élőben közvetítette az egyházi szertartásokat. Nagypénteken a református, nagyszombaton a római katolikus, húsvét vasárnapján a görög katolikus templomból közvetített a televízió, majd hétfőn 10 óráig felvételről láthatták a nézők mindhárom szertartást.

Bővebben...

Húsvéti tojásfa

kr tojasfa„Zarándokhellyé” vált a Városháztér a húsvéti ünnepek alatt. A Remény Klub, a Guzsalyas Díszítőművészeti Szakkör, a Lisztérzékenyek Tiszaújvárosi Csoportja és az Esély Napközi Otthon tagjai által a tér mellett feldíszített tojásfát számos család kereste fel, s készített fotót, videofelvételt az ünnepi díszbe öltöztetett fa környezetében.

Közlemény!

Az utóbbi napok tőkepiaci eseményeihez kapcsolódóan a költségvetési szervek, önkormányzatok érintettsége és a kialakult bizalmi válság miatt a város lakosságától számos kérdés érkezett Tiszaújváros Város Önkormányzata szabad pénzeszközeit érintő befektetési gyakorlatát illetően. Ezért a következőkről tájékoztatom a Tisztelt Tiszaújvárosiakat:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 84. § (1) bekezdése alapján „A települési önkormányzat(…) fizetési számláját választása alapján egy belföldi hitelintézet vagy a kincstár vezeti.” A törvényi szabályozás nem zárja ki, hogy az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit betétként lekösse, vagy a magasabb kamat reményében vagyon, illetve portfólió-kezelésre kihelyezze.

Bővebben...

Vízbevető hétfő után

kr husvet 1Néhány évtizede még teljesen megszokott látvány volt, hogy húsvét hétfő reggelén a fiatal fiúk kiöltözve járták a várost, hogy egy versért és némi kölniért cserébe hímes tojást, illetve egy kis zsebpénzt kapjanak.
Manapság már szinte a legendák sorába jutott ez a néphagyomány. Akik még locsolkodnak, azok is csak a legszűkebb családi körben, illetve ismerősöknél járnak.
- Most futottam össze Dórival, így őt is megöntözöm - mondta hétfő délelőtt Bay Marci, aki éppen locsolkodni tartott. - Csak a barátokat és a rokonokat látogatom meg ilyenkor, és nem vízzel, hanem kölnivel öntözködöm.
A locsolkodás szokása régre nyúlik vissza. A 14. században Csehországban feljegyezték, mint régi szláv hagyományt. Magyarországon az első írásos megemlékezés a „vízbe vetü hetfü”-ről  Apor Péter tollából 1736-ban íródott. Ekkoriban ugyanis nem csak vödörből kapták az „áldást” a lányok, hanem bizony egy-egy lelkesebb legény az itatóvályúba is beledobta az óvatlan leányt. Sokan ennek hatására tüdőgyulladást is kaptak, mely végzetes betegség volt akkoriban.

Bővebben...

Egyházi hírek

Római katolikus
A nyári időszámítás idején a hétköznapi szentmisék 18:30-kor, szombaton 18:30-kor, vasárnap délelőtt 11 órakor lesznek templomunkban.
Az Isteni Irgalmasság vasárnapi búcsú és bérmálás április 12-én 11:00 órakor lesz templomunkban. A szentmisét celebrálja és a bérmálás szentségét kiszolgáltatja Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek. Az Irgalmasság kilenced utolsó imaórája szentmise előtt 10:30-kor kezdődik.
Azoknak a fiataloknak, akik 2015-ben kívánnak házasságot kötni, a jegyesoktatás április 19-én, 26-án, május 3-án és május 10-én 15 órától lesz a plébánia közösségi termében.

Bővebben...


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477