Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Óraállítás

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Az órákat most hétvégén, március 29-én, vasárnap hajnali 2 órakor kell előreállítani 3 órára. Az óraátállítás a szervezetünkre is hatással van. Egy-két hétig tartó kellemetlen érzéssel, fejfájással, koncentrációs és alvászavarral is járhat, hiszen az ember biológiai óráját nem lehet egy mozdulattal átállítani. 

Kényszerpihenőn

kr zarva 1Múlt vasárnap volt a tényleges premierje a „vasárnapi zárva tartási törvénynek”, hiszen március 15-én - nemzeti ünnep lévén – egyébként is zárva lett volna az üzletek többsége.
A tiszaújvárosiak és a környékbeliek életének is szerves része volt eddig a vasárnapi bevásárlás. Az elmúlt években sorra nyíltak a multik, az áruházláncok üzletei, és a korábbi kereskedelmi egységek is reagáltak a nagyok nyitvatartási rendjére. Kialakult és „be is járatódott” egy szokásrend, melyben csak annyit kellet eldöntenünk, hogy mikor megyünk és melyikbe.
Vasárnap arra vállalkoztunk, hogy bejárjuk a várost, és kiderítjük, hogy fest egy „kényszerpihenős” vasárnap. A nyitva tartó kisboltok tulajdonosai - ahol jártunk - egybehangzóan állították, hogy nekik jót tesz, ha a nagyok zárva tartanak vasárnap. Eddig is a hétvégék voltak a forgalom szempontjából az erősek, de most vasárnap délelőtt már érezhető volt, hogy lényegesen többen keresik fel a garázsboltokat. A legtöbb esetben alapvető cikkeket vásároltak: üdítő, ropogtatni való, pékáru, de volt olyan is, aki a komplett vasárnapi ebédhez valót vásárolta meg.

Bővebben...

Együtt kémlelték az eget

kr napfogy 1Kamerák, távcsövek, teleszkópok és fényképezőgépek hada csalogatott ki sokakat a Városháztérre múlt pénteken.
A részleges napfogyatkozásra voltak kíváncsiak, ami a tiszta idő miatt szabad szemmel is jól látható volt. Nem ártott azonban az óvatosság, hiszen már napokkal az égi jelenség bekövetkezte előtt figyelmeztettek a szakemberek szemünk védelmére és a káros sugárzás veszélyeire.  
Volt, aki védőszemüveggel próbálkozott, de hegesztőpajzson át is nézték a különleges égi jelenséget. Az élmény, a látvány ismerős volt, 1999-ben teljes napfogyatkozást nézhettünk.
- Emlékszem, tizenhat évvel ezelőtt, az akkori munkahelyemen a munkatársaimmal néztük végig a napfogyatkozást. Nagy élmény volt. Mindannyian kint álltunk, nem akart róla senki lemaradni. Most sem akartam elmulasztani. Így meg, hogy ezen a hatalmas teleszkópon keresztül is megnézhettem, még különlegesebb volt - mondja Prókainé Szilágyi Klára, aki mint sokan mások megállt a téren egy kukkantásra.  
Szutor István amatőr csillagász nagyon készült erre a napra. A tiszaújvárosi férfi területfoglalási engedélyt is kért az önkormányzattól. Műszereivel, óriási teleszkópjával kiköltözött a térre, hogy onnan kémlelje az eget.

Bővebben...

Egyedi számlázás elhalasztva

kr kukaMásfél-két éve szinte nem múlik el úgy képviselő-testületi ülés, hogy ne esne szó a hulladékgazdálkodásról. Március 26-án is módosul az erről szóló rendelet. A részletekről dr. Juhos Szabolcs jegyzővel beszélgettünk.
- A társasházak közös képviselőinek kezdeményezésére a testület a közelmúltban úgy módosította erre vonatkozó rendeletét, hogy április 1-jétől a társasházakban is minden egyes lakónak külön kell kiszámlázni a hulladékkezelési díjat. Most módosul a határidő. Miért?
- Valóban, április 1-jével terveztük az egyedi számlázási gyakorlat bevezetését - mondja Juhos Szabolcs. - Ezzel kapcsolatban állásfoglalást kértünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól, és megkerestük a Tiszabábolna Közszolgáltató Kft.-t, hogy készüljön fel a társasházakban élő ingatlanhasználók adatbázisának összeállítására, valamint az informatikai háttér megteremtésére. Beérkeztek az állásfoglalások, melyek nem javasolják a jelenlegi gyakorlat megváltoztatását. A hulladékról szóló törvény ugyanis az ingatlanhasználó fogalmát úgy határozza meg, hogy külön nevesíti a társasházat, illetve a lakásszövetkezetet is. Ebből következően a társasházakat, illetve a lakásszövetkezeteket is terheli a közszolgáltató irányába fennálló szerződéskötési kötelezettség. Ezt támasztja alá, hogy az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény a felhasználók részére kibocsátott szolgáltatási díjat tartalmazó számla lehetséges címzettjeként a természetes személy mellett a társasházat és a lakásszövetkezetet jelöli meg.

Bővebben...

Országos aláírásgyűjtés

Negyven évi munkaviszony után a férfiak is váljanak jogosulttá a kedvezményes öregségi nyugdíjra, minden magyar állampolgárt illessen meg egy alapszintű térítésmentes internetszolgáltatás, Magyarország ne vállaljon szerepet a háborúban az ukrajnai fegyveres konfliktus kiszélesedése esetén se, a bevándorlás visszaszorítása érdekében jöjjön létre önálló határőrség és az állam ne tartsa el a gazdasági menekülteket. E négy kérdéskörben kezdett országos aláírásgyűjtésbe a Jobbik Magyar-országért Mozgalom, az állampolgárok egyetértését kérve.
Balla Gergő, a párt választókerületi elnöke a tiszaújvárosi Városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Jobbik ily módon is szeretné felhívni a kormány figyelmét a megoldásra váró kérdésekre.
A Jobbik Tiszaújvárosban március 28-tól gyűjti az aláírásokat, szombatonként 7-től 14 óráig, szerdánként 14-tól 17 óráig a Tisza ABC előtt.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477