Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Hatékonyabb hulladékfeldolgozás

kr laplast1Hazánkban évente mintegy 170 ezer tonna műanyaghulladék keletkezik, ebből 65-67 ezer tonna PET-palack. A műanyag flakonokból évi 2000 tonna kapacitással egy tiszaújvárosi cég, a LAplast Pet Újrahasznosító Kft. állít elő ipari alapanyagot. Jelenleg a 2000 tonnából 400 tonna hulladék marad.
A Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld ipari innováció programjának a „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése” pályázaton sikeresen indult a LAPlast Kft., az újrahasznosítási technológia fejlesztéséhez 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A 300 milliós beruházás két részből áll.
Egyrészt olyan komplex újrahasznosítási technológiát fejlesztenek ki, melynek eredményeként a jelenleg 400 tonna hulladék mennyisége tovább csökken, mivel 230 tonnával több polietilént nyernek majd ki a hulladékból, így csökken a környezeti terhelés is. Ez minőségjavulást is eredményez, hiszen nem PET-darálékot állítanak majd elő, hanem olyan jó minőségű granulátumot, ami élelmiszeripari felhasználásra is alkalmas.

Bővebben...

Józsa Lajos újra alkothat városunkban

Tiszaújváros képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy dr. Márkus Gábor emlékére egész alakos szobor megalkotására szobrászművészt kér fel. A testület most úgy határozott, hogy Józsa Lajos szobrászművészt kéri fel a feladatra.
A javaslattevő Bráz György polgármester azzal indokolta választását, hogy a művész jól ismerte dr. Márkus Gábort és ez a tény jelentős mértékben elősegítheti a méltó műalkotás megszületését. Személyes kapcsolatuk - mely nem csak a triatlon versenyekhez kötődött -, az egymás munkája iránti tisztelet pedig megfelelő alapot teremt arra, hogy Józsa Lajost kérje fel a testület. A szobrászművész kapcsolata a Már-kus családdal garanciát jelent arra, hogy olyan műalkotás szülessen, ami egyaránt elnyeri Tiszaújváros lakóinak, a családnak és Tiszaúj-város önkormányzatának tetszését - érvelt a polgármester.
Józsa Lajos az előzetes megkeresésre azt válaszolta, hogy megtisztelő számára a lehetőség és a testület jóváhagyása esetén vállalja a szobor elkészítését.
A szobrot a tervek szerint a Városközponti tó Városháztér és posta közötti sétánya mentén található „rózsakertben” helyezik el, mivel a Triatlon Nagyhét rendezvényei és a világkupa versenyszámai ehhez a helyszínhez köthetők.

Tanulmányi ösztöndíjak

kr osztondijasok 1Tiszaújváros önkormányzata és a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány idén is ösztöndíjjal jutalmazta a jó tanulmányi eredményt elért általános- és középiskolás diákokat. A 25 ezer forintos pénzjutalomról szóló oklevelet kedden adták át  a tanulóknak.
A fenntartóváltás után sem szüntette meg Ti-szaújváros önkormányzata az általános- és középiskolások ösztöndíjrendszerét, ahogy egyéb más olyan támogatást sem, amit korábban önkormányzati intézményként élvezhettek.
Ötödiktől a középiskola záró évfolyamáig minden osztály egy-egy tanulója kapott féléves ösztöndíjat. A két keresztény iskola, az állami általános iskola, a Brassai és az Eötvös tanulóközösségéből összesen 87-en vehették át az elismerést diáktársaik és tanáraik jelenlétében. Az ünnepségeken Bráz György polgármester és dr. Fülöp György alpolgármester köszöntette a diákokat, és jelen volt Ráczné Kocsis Ilona, a polgármesteri hivatal Intézményfelügyeleti, Szociális és Sportosztályának vezetője is. A városvezetők, köszöntőjükben a szorgalom és a későbbi boldogulás összefüggésére rávilágítva, a tanulás fontosságára hívták fel a gyerekek figyelmét, majd jelképesen átadták az ösztöndíjat és az elismeréssel járó oklevelet. Orosz Daniella, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola nyolcadikosa először kapott tanulmányi ösztöndíjat. Nem csak a továbbtanulás miatt hajtott a jobb eredményért, az ösztöndíj is motiválta.

Bővebben...

In memoriam Várady Viktória

kr varadyValamikor - még 1981-ben - történt, hogy Várady Viktória először léphetett be a leninvárosi 5. sz. Általános Iskola kapuján. A kisiskolás leány nem mindennapi pályát járt be az azóta eltelt hatalmas idő alatt.
A régi „ötös sulisok” (ma úgy mondanánk, „hunyadisok”) talán emlékeznek még a Tűzmanó Csoportra, Bíró Ildikó tanárnő kis színjátszóinak csapatára. Várady Viki már ott, akkor megmutatta, hogy különös tehetsége előbb-utóbb a színház felé fogja vezérelni. Vége lett az általános iskolai, majd a gimnáziumi tanulmányoknak is, s végre elindulhatott azon az úton, amelyre már gyermekkora óta rá akart lépni: jelentkezett a színművészeti főiskola operett-musical színész szakára. 2001-ben szerezte meg színművészeti végzettségét, s ettől az évtől kezdve a Madách Színház deszkái jelenthették számára a munkahelyet, a hivatást, az életet.

Bővebben...

Köszönet az igaz embereknek

Hálám és köszönetem jeléül írom soraimat, mert úgy gondolom, fontos, hogy a jót is elmondjuk, és tudassuk, nem csak a rosszat. Talán örömöt és boldogságot adni, elmondani nehezebb, szokatlanabb. Édesanyám sajnos súlyos beteg évek óta. El sem tudnám mondani, mennyi kórral küszködik. Itthon ápolom, és naponta küzdök sokféle dologgal. Mondhatnám, hogy nehéz, de inkább azt mondom, amit a diakonisszák mondanak: Jutalmam, hogy tehetem. Nem azért, mert jobb vagyok, mint más, csak mert sok segítségem van. A legfőbb segítőm Isten, aki naponta megáld emberekkel, akik jó helyen vannak, azt csinálják, amire elhívta őket. Gyakran kell kórházba mennünk és ez nem egyszerű dolog. A lakásból csak ablakon át lehet kivinni, mert nem lehet a folyosón elfordulni a hordággyal. Olyan mentősökkel találkozom és olyan tűzoltókkal, akik igaz emberek, segítőkészek, támogatók, vidámak, és persze szakértők. Köszönöm Nekik Édesanyám nevében is a segítséget. Az itthoni ápoláshoz szakápolói segítségre is szüksége van.

Bővebben...


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477