Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Merre van előre?

Dermesztő hidegben, a szokott módon, petárdák hangos durranásaival és tűzijátékok szikrázó fényjátékával köszöntöttük az új esztendőt. Kényszeredett vagy valós jókedvvel, bántó vagy jószándékú ugratásokkal, viccelődve vagy komolyan, de többnyire szerető szívvel ünnepeltünk. Mitől különleges ez a pillanat? Sokadik szilveszterem volt ez, de a kérdésre nem tudok egyértelműen válaszolni. Nincs olyan kitüntetett esemény, ami indokolná, hogy miért pont január elseje lett az évkezdet. A naptárunkat az elmúlt két és fél ezer év alatt addig próbálták igazítani a Föld Nap körüli keringéséhez, hogy ez a nap végül nem köthető egyetlen kitüntetett és ismétlődő csillagászati eseményhez sem. Bolygónk már több mint egy hete áthaladt pályájának a téli napfurdulót jelentő pontján. A pezsgős poharak koccanásakor ilyen összefüggések keresése amúgy sem jut eszünkbe. Talán örülünk annak, hogy sikeres év áll mögöttünk, vagy ha nehéz év volt is, terheit már levetettük, és ha mégsem, bízunk abban, hogy az új esztendőben megoldódnak a gondjaink. Sokan tesznek fogadalmakat, ugyanúgy, mint előző szilveszterek alkalmával, és reménykednek, hogy az idén végre meg is tudják azokat valósítani. Sok boldogságot, örömet, sikert és jó egészséget kívánunk egymásnak, őszinte szívvel, a megvalósulás reményében. Még tart a karácsonyi időszak megbocsátó szeretete, a segíteni akarás az elesetteken, hogy aztán a mindennapok megoldandó feladatai lassan ismét saját problémáinkra irányítsák figyelmünket.
Nem tudjuk mi vár ránk 2015-ben, de tudjuk, hogy bármi történik, hogyan fogunk viszonyulni hozzá. Úgy, ahogy szüleinktől, nevelőinktől, társainktól ellestük, ahogy az élet megtanított rá, lehetőleg elkerülve a súlyosabb konfliktusokat. Ha így lesz, egy év múlva megállapíthatjuk, hogy bár környezetünkben sok minden történt, mi nem változtunk. Talán büszkén vallani is fogjuk, hogy mi már csak ilyenek vagyunk. Gondoljuk meg, minél többen leszünk így, annál biztosabban nem fog változni a világ. Na és?- kérdezhetnénk. Mi baj van a világgal?
A Magyar Református Egyház karácsonyi körlevelében többek közt ezt olvashatjuk:
„Vajon Isten megfelejtkezett rólunk? Mivel újra beborult egünk sötétsége állandósulni látszik, úgy tűnik, hogy a gyógyító sugarú nap igazságot hozó fényében való hit is csak ábránd, amely arra való, hogy valahogyan kibírjuk az éjszakát.”
A római pápa újévi üzenete a modernkori rabszolgaságra hìvja fel a figyelmet. Megemlékezik a szabadságuktól megfosztott és munkáltatójuk által megzsarolt bevándorlókról, a szexrabszolgákról, a gyermekkatonákról, a terrorizmus foglyairól és a korrupció áldozatairól. A pápa úgy fogalmaz, hogy „Ezek a jelenségek akkor fordulnak elő, amikor a gazdasági rendszer középpontjában a pénzisten áll, nem pedig az emberi személy”.
A köztársasági elnök újévi köszöntője Krúdy szavaival - a tennivalókat felsorolva - az orvoslásra váró bajokra is felhívja a figyelmet: "...könnyet letörölni, gyermekkacajt élvezni, elesett embert talpra segíteni. Szegénységet enyhíteni, magányosan sírdogálókat gyengéden felkeresni. Rongyos gyermeket átölelni, a homlok mély redőit elsimogatni.” Majd így folytatja: „Az elmúlt negyedszázad tanulsága, hogy ne mindig csak azt nézzük, ki menne balra vagy ki menne jobbra közülünk, hanem hogy merre van előre.”
A református egyház karácsonyi körlevele végül arra biztat, hogy beborult egünk sötétje nem tarthat örökké:
„Kedves Testvéreink, amikor az éjszaka a legsötétebb, akkor van legközelebb a hajnal! Bízzunk töretlenül abban, hogy Isten hű marad ígéreteihez, így 2014 karácsonyán is felragyog az ő igazsága életünkben.”
Keressük mi is az igazságot! Az igazságot, ami abszolút és föltétlen. Nem függ senkitől és semmitől. Csak az abszolút igazságra igaz a mondás, hogy járt utat a járatlanért el ne hagyj. Minden más esetben akarjunk változtatni. Nem mást, magunkat. Ha mi megváltozunk, megváltozik a világ is. Megváltozik, igaz, csak a mi szemünkben, mert mi másképpen tekintünk majd rá. Elnézőbben, megbocsátóbban, több szeretettel. Ily módon lesz, ily módon lehet boldogabb új évünk. Kívánom, hogy így legyen.

Szrogh Károly


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477