Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Társulási költségvetés

kr hulladekA társulási tanács elfogadta az Észak-magyarországi Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 2014. évi költségvetését.
A 32 település – közte Tiszaújváros – alkotta társulás működésének forrását a társult települések hozzájárulásai adják. Ezt a lakosságszám arányában fizetik az önkormányzatok. A legnagyobb befizető Tiszaújváros 358.220 forinttal. (A lakosságszám határozza meg a szavazati arányt is, e szerint városunk 30,7 százalékkal rendelkezik.)
Érdekességként megjegyezzük, az 53 lelket számláló Nyésta a másik véglet, 0,09 százalékos szavazati aránnyal, 1.060 forint befizetéssel.

Bővebben...

Véradás

A Magyar Vöröskereszt Tiszaújvárosi Területi Szervezete február 6-án és 7-én, csütörtökön és pénteken 8.00-tól 16.00-óráig véradást szervez a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
- A hosszú téli ünnepkör után, év elején különösen fontos, hogy elegendő vért tudjunk gyűjteni a biztonságos vérellátás érdekében – mondta Laták Kamilla a területi szervezet vezetője. -  Mind a két napon az ötvenedikként és a századikként érkező véradó külön ajándékot kap.

Adózásról a kamarától

kr bokikMegyénkben hat településen tartott tájékoztatót a vállalkozások számára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), hogy a 2014. évi adó- és járulékváltozásokról tájékoztassa az érintetteket.
- Általánosságban elmondható, hogy a változások nem jelentősek – mondta az előadó, Gábriel Péter adótanácsadó. - Ám az is igaz, hogy a családi járulékkedvezmény nagyon fontos, és ezt most lehet érvényesíttetni első alkalommal.
Általános tendencia, hogy a vállalkozók nincsenek képben a változásokat illetően, ugyanis teljes mértékben a könyvelőkre hagyatkoznak. Ezt bizonyította az is, hogy a fórumon mindössze két könyvelő jelent meg.

Vagyonnyilatkozatok az interneten

A megadott határidőig, 2014. január 31-ig Tiszaújváros képviselő-testületének minden tagja leadta 2014. évi vagyonnyilatkozatát. A beszkennelt nyilatkozatok az interneten az Önkormányzati Tájékoztató Rendszeren (www.onkormanyzat.tujvaros.hu), a Képviselők menüpont alatt tekinthetők meg.

Fák, irányok, moha

Gyerekkorunkban azt tanították nekünk bölcs tanítóink, hogy ha netán egyszer  eltévednénk egy sűrű erdőben, akkor ne essünk pánikba, hanem a kivezető utat  tekintve válasszunk egy biztos irányt, melyhez a fák törzsein kialakult  mohásodás adhat támpontot, miszerint az mindig az északi oldalon keletkezik, ahol nem éri napfény a fák ezen felületeit, és itt kellő nedvesedés áll fent táptalajként. Olyan biztos irányt jelent ez, mint a nyílt tengeren éjszaka hajózók számára a Sarkcsillag, melyről köztudott, hogy ez is az északi irányt mutatja, s ennek alapján egyértelművé válik a kiválasztott útirány is, amely felé haladni szándékozunk.
Éppen ezért – emlékezve az egykor tanultakra és ismerve ezt az egyértelmű természeti jelenséget, - rendkívüli módon meglepődtem, amikor a szokásos járdán hazafelé tartva azt tapasztaltam, hogy egyes fák déli oldalán vannak azok a mohásodások, amelyeknek éppen az ellenkező oldalon kellene, és illene megjelenniük. Előbb azt hittem, hogy talán én nem vagyok jó helyen, netán fordítva megyek, de nem.

Bővebben...


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477