Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Tiszaújvárosi találmány a jövő építőeleme

kr rapid 1Környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelőtermékeket és építőanyagokat fejleszt ki 80%-ban megújuló alapanyagból a Rapid System Kft. A tiszaújvárosi cég a Norvég Alapból valósítja meg projektjét. A technológiát sajtótájékoztatón ismertették.
Egy tiszaújvárosi gépészmérnök találmánya az az új környezetbarát építőelem, ami akár a jövő építőanyaga is lehet szerte a világon. A technológia kidolgozásához több mint 141 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Norvég Alaptól az ezzel foglalkozó Rapidsil System Kft. Az összeget a fejlesztésre, a technológia kidolgozására fordítják. A zöld építőelem gyártását 2016-ban kezdhetik el.  
Az építőelemnek a Serenad fantázia nevet adták, 2014-ben innovációs díjat nyert el cég a BO-KIK-tól a szigetelésjavítási technológiájáért.
- Nádból és úgynevezett Rep-tech habból készült, mindkettő saját találmányom - mondja a tiszaújvárosi Orosz Zoltán. - Ez utóbbi már szabadalmi oltalmi bejegyzés alatt áll. Ezt a habot kombináltuk a náddal, és így egy 80%-ban természetes anyagot kaptunk. Ez még csak a prototípus, csupán két-három darab ilyen környezetbarát építőelem készült eddig. Ennek a gyártására dolgozhatunk ki most technológiát a több mint száznegyvenmilliós támogatással.
A sajtótájékoztatón Berki Gábor projektmenedzser köszöntötte a résztevőket, majd Orosz Zoltán mutatta be találmányát, felvázolva annak hasznát és előnyeit.
 - A nád nem csak szigetelőanyagként, hanem teherviselő elemként is funkcionál. A padlószerkezettől az oldalfalon át, egészen a tetőszerkezetig mindenhol felhasználható a házépítés során, bármilyen épületnél. Súlya könnyű, nem okoz balesetet, könnyen megmunkálható, akár kézifűrésszel is, energia haté-
kony, és földrengésbiztos. Alapanyaga könnyen elérhető, hiszen Magyarországon van bőven nádtermő terület.  Azt gondolom, hogy komoly piaci perspektívák előtt áll a termékünk, hiszen egy energia hatékony zöld termékről beszélünk. Egyszerűen csökkenteni az épületek energiafelhasználást, minden épületnél - ez cégünk filozófiája is.
kr rapid 2 - Munkahelyteremtés szempontjából is jelentősége van az édesapám által kifejlesztett találmánynak, - veszi át a szót Orosz Zsuzsanna, a Rapidsil System Kft. ügyvezetője - hiszen munkát adhat a nádtermő területek mentén élő falvak lakóinak. Nem csak környezetbarát építőelemről beszélünk, hanem gazdaságos gyártástechnológiáról is. Tíz évvel ezelőtt kezdtük az ezzel kapcsolatos kísérleteket, az akkori elképzelésünket maximálisan túlszárnyaltuk, s ehhez ad segítséget a Norvég Alaptól kapott támogatás. Cégünk 2012 óta van jelen Tiszaújvárosban, szigeteléstechnológiai fejlesztéssel foglalkozik.
A Rapidsil System Kft. olyan környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelő- termékeket és építőanyagokat fejleszt ki az építőipar számára, melyek az életminőség tartós javulását segítik elő.
 - Az általunk kitalált szigetelési struktúra ötlete annyira sikeresnek bizonyult, hogy megfelelő tervezéssel, technológia kidolgozásával, illetve a hozzá kapcsolódó gyártástechnika kifejlesztésével olyan építőelem is gyártható, amely kiváló szigetelőképesség mellett olyan mechanikai jellemzőkkel bír, melyek alkalmassá teszik falazóelemként történő felhasználását - mondja az ügyvezető. - A projekt során olyan gyártósor prototípusát kívánjuk megvalósítani, mely automatizált módon, az elvárásoknak megfelelő tűrési értékeken belül képes reprodukálni a tavi nád felhasználásával készülő építőelemet. A kifejlesztendő gyártósor és az azzal előállítható építőelem több szempontból is kielégíti a zöld ipari innováció kritériumait. Egyrészt az ipari termelésbe olyan megújuló természetes nyersanyagot, tavi nádat vonunk be, mely jelentős mennyiségű biomasszát képez, és eddig csupán elenyésző százalékát hasznosították, a többit égetéssel megsemmisítették. Másrészt a termelés során a tavi nádat osztályozással 3 csoportra osztjuk. A nádszálak vastagabb alsó harmadából a terhelésnek kitett építőanyagok, a felső részből az önhordó szigetelőanyagok készülnek. A gyártósor tervezésénél az egyik fő szempont, hogy hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a nyersanyagot, így a nád felső, bugavirágzat részét tömörítve fűtési célra hasznosítjuk. A természetes nád szigetelőanyagként történő feldolgozásának egyik legkiemelkedőbb jellemzője, hogy a termék karbonlenyomata negatív. Így a gyártás kifejezetten környezetbarát, és jótékony hatással van a klímaváltozásra.
A projekt megvalósítása során a szigetelő- és falazóelemek gyártására alkalmas technológián kívül azok felhasználására és beépítésére is kidolgozzák a technológiai lépéseket. Körültekintő kutatással és mérésekkel igazolják az építőanyag alkalmazhatóságát és hasznosságát, valamint partnereik révén hatás-
tanulmánnyal igazolják a tevékenység környezetbarát profilját.


berta


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477