Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Javasolt fejlesztési irányok

kr szuresJavasolt fejlesztési irányok
Tiszaújváros Egészségterve következő két évre (2018-2019)
szóló cselekvési tervéhez

1. Az egészséges táplálkozás és életmód megismertetése minél fiatalabb korban, kezdve már óvodás kortól. Az iskolai és városi egészségnapokon a gyermekek megtanítása a korszerű, egészséges ételek megismerésére, elkészítésére, felkészítésük a háztartás vezetéséhez.


2. A gyermekek felkészítése a káros szenvedélyek elkerülésére, iskolai kampányok, egészséghetek szervezése.
3. Az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak és a középiskolásoknak tartott egészségnevelési órákon kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon a szexuálisan megelőzhető betegségekről történő ismeretátadás, tájékoztatás a megelőzés lehetőségeiről, az érett, felelősségteljes párkapcsolat kialakításának fontosságáról.
4. Szülők segítsége, tanácsadás gyermekeik testi- és értelmi fejlődészavarainak megelőzésére, pszichológiai tanácsadás, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése a család normális testsúlyának megtartása érdekében.
5. A gyermekek mozgásigényének megfelelő környezet fenntartása, oktatási intézményekben a rendszeres testmozgás feltételeinek biztosítása.
6. A lakosság tájékoztatása, ismereteinek bővítése szükséges a daganatokról, megelőzési lehetőségeikről, növelni szükséges a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételi arányt.
7. Lakossági szűrővizsgálatok szükségesek a háziorvosi praxisokban a szív-érrendszeri betegségek és kockázati állapotok (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint) időbeni felismerésére, különösen fontos a férfiak körében a magas vérnyomás szűrésére és a kezelési utasítások betartására történő felhívás, tekintettel arra, hogy a magas vérnyomás okozta halálozás a férfiak között a legmagasabb.
8. A krízishelyzetben élők időbeni felismerésére képezni kell az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat. A pszichiátriai szakrendelés óraszámának növelésével javítható lenne ezen emberek szakszerű ellátása, segítsége.
9. Az időskorúak számának növekedésével összhangban, fel kell készíteni a város szociális és egészségügyi intézményeit a várható többletigényre.
10. A felnőtt lakosság dohányzásról történő leszoktatásának segítése mellett fontos feladat az alkoholfüggőségről leszoktatás is.
Az egyén egészségi állapotát legfőképpen genetikai állománya, valamint életmódja határozza meg és nem az egészségügyi ellátás színvonala. Ezért az egészség-magatartási tényezők kedvező irányba történő befolyásolása a leghatékonyabb módszer a lakosság egészségi állapotának javítására. Ez továbbra is következetes egészségfejlesztő munkát igényel nem csak az egészségügy szereplőitől, hanem a köznevelési intézményektől, a társadalmi szervezetektől, a humán szolgáltatóktól, továbbá az érdemi együttműködésen alapuló, konkrét és részletes cselekvési program kidolgozását Tiszaújváros Egészségterve tekintetében az önkormányzat részéről.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477