Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Nagyheti tenyeres

Nagy volt ez a nagyheti tüntetési hullám. Virágvasárnaptól nagyszombatig három jelentős és több kisebb demonstrációt tartottak a fővárosban, néhány vidéki városban is az utcára vonultak. 

Az apropót a Közép-európai Egyetemet ellehetetlenítő, illetve a civileket megbélyegző törvény szolgáltatta, de tudjuk jól, már rég nem csak erről van szó.
A tüntetések esszenciája egyértelmű: „Orbán takarodj!”
Nem megyek bele, hogyan, miért jutottunk odáig, hogy tízezrek skandálják ezt az egyszerű felszólító mondatot. Nem megyek bele, mert megtették már, s teszik ma is, nálam jóval nagyobb tudású, tiszteletreméltó emberek.
Én a nagyhét és a nagy hét viszonyán meditáltam a napokban. Nem istenkáromlás, szentségtörés-e a nagyhéten, pláne nagyszombaton az utcára vonulni, kiabálni, jelszavakat skandálni, festéket dobálni, csúnya szavakat táblákra írni? - tettem fel a kérdést.
A válaszom: nem! Nem, mert a nagyhét - mint vallási ünnep - az újjászületésre, a test és a lélek megújulására koncentrál. Ahogy a tüntetők is megújulást, megtisztulást, újjászületést akarnak hazájukban.
Így vélhette Orbán Viktor is. Mármint, hogy nincs szentségtörés. Különben nem adott volna húsvét vasárnapján interjút, elítélve a demonstrációk résztvevőinek követeléseit. Ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Különösen az a kitétel, miszerint „…békés és derék keresztény embereknek is viszket a tenyere”.
Meg kell védenem a miniszterelnököt! Dehogy volt ez uszítás. Keresztény ember - főleg a békés, derék - nem tesz ilyet. Ahogy - többek között - nem lop, nem tesz hamis tanúságot, nem kívánja, ami embertársáé.
Üzenet, ígéret volt az a mondat. Viszket a tenyér? Pénz áll a házhoz! Valakiknél. Megint.
Kíváncsian várom a pünkösdi ünnepet. Vajon megszállja-e a Szentlélek keresztény vezetőnket? Betölti-e őt a megvilágosító, lelkesítő szeretetet sugárzó kegyelem? Avagy pünkösdi királlyá avatják? Aki egy évig ingyen ihat a kocsmában.
Akinek már csak egy évig tartoznak engedelmességgel a legények…
-efel-


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477